Šumavská horská služba školila dobrovolníky

Zadov - Poskytnout první pomoc zraněnému lyžaři, svézt ho z prudkého kopce na saních nebo hledat lidi v lavinách - to všechno musí umět dobrovolní členové horské služby, kteří běžně doplňují profesionální záchranáře. Na Šumavě při posledním předvánočním víkendu prověřovali jejich schopnosti.

Dopravit zraněného lyžaře na saních z těžko přístupného terénu muselo o tomto víkendu zvládnout 25 dobrovolných členů horské služby. Vedle toho si vyzkoušeli vyhledávání lidí zasypaných lavinou. „Sice nejsme lavinová oblast, ale máme tady pár lavinových katastrů, takže jsou všichni členové cvičeni na to, aby uměli zacházet s lavinovou výbavou a se sondou,“ uvedl profesionální záchranář Martin Kocum.

Profesionální záchranáři připravují doškolení dobrovolných členů horské služby každý rok. V průběhu zimy je totiž běžně využívají, především pro víkendové služby. „Dá se to dělat jen kvůli tomu, že z toho máte dobrý pocit. Pro peníze se to nedá dělat, je to dobrovolná činnost,“ uvedl jeden z dobrovolníků Tomáš Lučan.

Horská služba eviduje celkem 350 dobrovolných členů. Nejvíce, okolo 120, jich je v Krkonoších, naopak nejméně jich má právě horská služba na Šumavě v počtu 25. Zvýšit jejich počet na požadovaných 40 jde přitom velmi těžko. „Mladí lidé nesplňují především fyzické předpoklady pro vstup do dobrovolné základny,“ dodal náčelník horské služby Michal Janďura. Další školení dobrovolných členů horské služby nicméně proběhne před letní sezonou v květnu příštího roku.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)