Karlovarská krajská záchranka je bez ředitele

Karlovy Vary – Ivo Tukinski už není ředitelem Územní zdravotnické záchranné služby Karlovarského kraje. Odvolala ho regionální rada, podle hejtmana Josefa Novotného byl Tukinský špatný manažer neschopný řádně dohlížet na hospodaření záchranky. Ta minulý týden oznámila, že jí hrozí finanční kolaps a požádala kraj, aby jí do konce roku pomohl deseti miliony korun na provoz.

Odvolaný Tukinski připravil opatření, jak hospodaření záchranné služby zlepšit, a oznámil, že za špatné výsledky je zodpovědný především ekonomický náměstek, který řediteli nedal včas vědět. Záchranka tvrdí, že její špatný hospodářský výsledek je důsledkem poklesu příspěvku od kraje nez 134 na 122 milionů korun i nižších plateb pojišťoven.

Podle kraje ale příčinou problémů nebyly pouze poklesy příjmů, ale také přímá pochybení vedení záchranky. Radní kritizovali především nepovedený tendr na dodávku nových sanitek, který bylo třeba kvůli chybám v zadávací dokumentaci opakovat.

Svou záchrannou službu však kraj nenechá padnout a podpoří ji. Podle hejtmana Novotného ovšem nepůjde o dotaci, ale o půjčku. „Alespoň to navrhneme zastupitelům, kteří se kvůli tomu mimořádně sejdou 22. prosince,“ podotkl Novotný.

Vedení kraje pověřilo dočasně řízením krajské záchranné služby Karla Vaňka ze sokolovského střediska, sestavením nového vedení krajské záchranné služby se má zabývat v lednu.