Plzeňskou vědeckou knihovnu povede dosavadní manažer Bechný

Plzeň - Dosavadní krizový manažer Daniel Bechný se od 1. ledna stane oficiálním ředitelem plzeňské Studijní a vědecké knihovny (SVK). Do výběrového řízení na místo šéfa největší knihovny na západě Čech se přihlásil jen on. Sedmičlennou výběrovou komisi přesvědčil při dlouhém ústním pohovoru o svých odborných a manažerských schopnostech.

Komise proto doporučí krajským radním, aby Bechného do funkce potvrdili. Rada o obsazení funkce rozhodne 29. prosince. „Jako krizový manažer se velmi osvědčil, řekl bych nadstandardně. Jednal spravedlivě, citlivě, ale rozhodně,“ uvedl krajský radní pro kulturu Václav Koubík (ČSSD). Pro Bechného mluvilo i to, že jako dosavadní pracovník Národopisného muzea v Plzni má zkušenosti s chodem krajské kulturní příspěvkové organizace. Koubík sice očekával větší zájem, předpokládal alespoň čtyři uchazeče, manažerské schopnosti a znalosti Bechného jsou podle něj přesto přesvědčivé. Šest členů komise hlasovalo pro jeho jmenování, jeden člen se hlasování zdržel.

Bechného jmenoval kraj do čela knihovny v létě, aby jako krizový manažer především stabilizoval situaci a napjatou atmosféru mezi bývalým vedením a pracovníky. V knihovně se letos vyostřily spory mezi zaměstnanci. Někteří si stěžovali na vedení instituce, část z nich musela knihovnu opustit nebo odešla, někteří se údajně nervově zhroutili. Jeden z konfliktů dokonce řešila i policie. Ředitelka Ivanka Horáková pak v červnu rezignovala a odešla do penze. Na její místo jmenoval kraj Bechného.

Za několik měsíců práce napravil největší chyby předchozího vedení - přijal zpět neprávem propuštěnou pracovnici, nastolil novou organizační strukturu a zefektivnil a konsolidoval řízení a fungování knihovny. Z instituce odešli po dohodě také někteří dosavadní vedoucí pracovníci, uvedla šéfka odboru kultury krajského úřadu Alena Svobodová. I ona připustila, že očekávala větší zájem.

SVK má ve fondech na 1,8 milionu svazků knih, knihovních jednotek, map, patentů, hudebnin, CD a DVD, zvukových knih a podobně. Ročně ji navštíví až 200 000 čtenářů, zaměstnává kolem stovky pracovníků.