Spory o pozemek připravily Pláně o autobus

Pláně - Až u soudu skončí spor kvůli pozemkům pod autobusovou točnou ve vesničce Pláně u Všerub na Domažlicku. Problémy, které se mezi úřady a majiteli pozemků řeší už pět let, vyvrcholily zrušením jediné autobusové linky, která do osady zajížděla. Obyvatelé Plání jsou doslova odříznutí od světa.

V Pláních žije 10 obyvatel, někteří už 50 let. Stejně dlouho sem zajížděla i pravidelná autobusová linka. Pro ty, kteří nemají auto, jediné spojení do práce a do školy. Autobusy sem přestaly jezdit zhruba před rokem. Točna totiž stojí na soukromých pozemcích a jejich majitelé sem odmítají veřejnou dopravu pouštět. „Znepříjemňovali život tím, že tam stavěli různé překážky,“ uvedl místostarosta Všerub Václav Krásnický. Majitelka pozemků Věra Pulkertová to ale odmítá.

Manželé Pulkertovi si před lety v Pláních koupili dům od lesní společnosti Královský hvozd. Jenže k domu patřily i pozemky, na kterých stojí autobusová točna. S městysem Všeruby, pod který Pláně patří, se prý snažili domluvit, ale marně. „Chtěli jsme aby to obec koupila před námi, obec tak neučinila, a tím je to všechno v loji,“ řekla Pulkertová. „Řízení bylo několik, skončila nezdarem,“ řekl k tomu místostarosta.

Letos na jaře začali manželé Pulkertovi stavět kolem pozemku plot a spory s úřady se ještě vyostřily. „Plot oplocuje náš pozemek. Nám se tady ztrácí věci, krade se tu jako blázen,“ odůvodnila to Pulkertová. Všerubská radnice chtěla pozemky od Pulkertových odkoupit, jenže se nedohodli na ceně. Zastupitelé proto rozhodli, že se spor bude řešit soudní cestou.

Na nejbližší autobusovou zastávku do sousedního Pomezí to mají obyvatelé Pláně po poli dva kilometry. Když je moc sněhu nebo bláta, musí po silnici a to je ještě o kilometr dál. 

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)