Místo Kuby bude jihočeského hejtmana zastupovat Štangl

České Budějovice – Jihočeský hejtman má nového prvního náměstka. Místo uvolněné novým ministrem průmyslu a obchodu Martinem Kubou obsadil jeho stranický kolega a dosavadní radní František Štangl (ODS), do funkce ho dnes zvolili krajští zastupitelé. Nebude se ale starat o vše, co měl Kuba v kompetenci. Do pozice uvolněného radního proto zvolili zastupitelé také Václava Krále (ODS), který některé resorty po Kubovi převezme. Protože Kubovi dnes zanikl také zastupitelský mandát, vystřídal ho v zastupitelstvu starosta Soběslavi Jindřich Bláha (ODS).

František Štangl se bude jako první hejtmanův náměstek starat o kulturu, památkovou péči a cestovní ruch, které měl na starost už jako radní. Navíc bude odpovídat za evropské záležitosti – především spolupráci s úřadem Regionální rady regionu soudržnosti Jihozápad. Další resorty, o které se Martin Kuba staral – regionální rozvoj a dopravu – bude mít na starost Václav Král. „V minulosti to měl na starosti Martin Kuba, ale zdálo se mi, že spolu to všechno nemůže jeden člověk zvládat,“ řekl hejtman Jiří Zimola k novému rozdělení kompetencí radních.

Martin Kuba odešel z vedení Jihočeského kraje, protože se stal členem vlády. Do čela resortu průmyslu a obchodu byl jmenován v polovině listopadu, až do dnešního dne působil souběžně jako ministr a první náměstek jihočeského hejtmana.

V jedenáctičlenné radě Jihočeského kraje má ČSSD sedm zástupců, ODS čtyři. ČSSD má čtyři uvolněné členy rady, ODS tři. ČSSD drží funkci hejtmana a náměstkyně, ODS prvního náměstka.