Vánoce začínají, vlaky a MHD jezdí méně

Praha – Vlaky, regionální i dálkové autobusy i městská hromadná doprava budou o nadcházejících svátcích jezdit méně než obvykle. Cestující musí počítat s výrazným omezením provozu zejména na Štědrý den odpoledne a večer a na Boží hod ráno. Totéž se bude opakovat večer na Silvestra a ráno na Nový rok. V další sváteční dny se bude veřejná doprava řídit nedělními jízdními řády, v týdnu po Vánocích budou vesměs platit prázdninové jízdní řády, například tak budou mimo provoz školní linky.

Kdo chce na Štědrý den nebo na Boží hod cestovat vlakem, musí velmi podrobně prostudovat jízdní řád. Mnoho spojů je totiž zavedeno tak, že jede denně s výjimkou 24. a 25. prosince, případně ještě 31. prosince a 1. ledna. Týká se to zejména odpoledne prvního z uvedených dnů, noci a dopoledne druhého dne.

Přibližně od čtyř hodin odpoledne tak postupně utichne regionální železniční doprava, po šesté hodině večer nepojede 24. prosince ani většina rychlíků a expresních vlaků. Spolehnutí bude zejména na mezistátní dálkové vlaky, které nijak omezeny nejsou. Z nich nepojede pouze hotelový spoj Slovakia, respektive pojedou pouze přímé vozy do Moskvy, takže vlak skončí v Bohumíně.

Kdo bude chtít využít místo vlaku, který na Štědrý den nepojede, autobus, dost možná se nikam nedostane. Většina z regionálních autobusů, které jezdí ve svátek, má v hlavičce poznámku, že 24. a 25. prosince nejede. Totéž platí pro dálkové linky, například Student Agency vypraví na své lince z Prahy do Plzně poslední spoj ve čtrnáct hodin, většinou je přitom v sobotu linka v provozu až do 20:00.

Jak poznat, že spoj nejede

V tabulkových jízdních řádech vlaků a autobusů se vyskytuje velké množství poznámek, které omezují provoz jednotlivých spojů. Lze je nalézt buď v hlavičce, nebo v levé straně sloupce před časovými údaji. Poznámky, které se týkají výhradně Vánoc a přelomu roku, se vyskytují v hlavičce.

V případě vlaků na Štědrý den nejezdí spoje s poznámkou 10 v hlavičce (značí, že nejedou 24. a 31. prosince) a 16 (nejedou 24. prosince), provoz na Boží hod vylučuje poznámka 11 (nejedou 25. prosince a 1. ledna). Poznámka 12 potom značí, že spoj nejede ani jeden z těchto dnů (nejede 24., 25. a 31. prosince).

V případě autobusů je třeba zkontrolovat význam jednotlivých značek pod tabulkou, protože se u jednotlivých dopravců liší.

Vánoční noc bude v pražské MHD delší

Pražská noc z 24. na 25. prosince bude velmi dlouhá. Denní tramvajové a městské autobusové linky, které budou na Štědrý den jezdit podle sobotních jízdních řádů, totiž přestanou jezdit už po osmnácté hodině, poté zajistí provoz výhradně noční linky. V šest večer přestane jezdit také lanovka na Petřín a přívozy, v provozu zůstane metro, a to ve čtvrthodinových intervalech až do jedné hodiny v noci a podle zvláštních jízdních řádů pojedou také některé příměstské autobusy.

Během prvního i druhého vánočního svátku bude pro hromadnou dopravu platit nedělní jízdní řád, mimo provoz budou autobusové linky 143 a 206. Od úterý 27. do čtvrtka 30. prosince bude v platnosti prázdninový jízdní řád pro všední dny, což podle mluvčího ROPIDu Filipa Drápala znamená zejména v přepravních špičkách omezení o deset až 15 procent. Tramvaje budou mít celodenní interval deset minut, zkrácený na polovinu u linek 9, 17 a 22.

Silvestrovský provoz pražských spojů se bude řídit sobotním jízdní řádem včetně prodlouženého provozu metra a návazné povrchové dopravy. Část příměstských autobusů pojede podle zvláštních řádů. Na Nový rok pojedou všechny linky podle nedělního řádu, v provozu nebude jen autobus 203. V pondělí 2. ledna ještě nepojedou školní spoje.

Vánoční provoz MHD v Praze

  • 24. prosince: sobotní JŘ do 16–18 hodin, potom noční povrchové linky a metro po 15 minutách (do 1 hodiny)
  • 25. a 26. prosince: nedělní JŘ

Brněnská MHD a Vánoce

V pracovní dny až do 2. ledna pojede MHD v Brně podle prázdninových jízdních řádů, mimo jiné tak nebudou v provozu školní spoje. Na Štědrý den potom budou linky jezdit jako v sobotu, avšak jenom do čtyř hodin odpoledne. Potom zajistí dopravu pouze noční linky 89 a 99, které pojedou v půlhodinových intervalech.

Po oba vánoční svátky bude brněnská MHD jezdit jako v neděli, 25. prosince bude mimo provoz zvláštní linka do Avion Shopping Parku.

Silvestrovský provoz bude podobný tomu štědrodennímu, avšak noční provoz začne až po osmé hodině večer. Na Nový rok potom pojede MHD jako v neděli.

Vánoční provoz MHD v Brně

  • 24. prosince: sobotní JŘ do 16 hodin, potom noční linky 89 a 99
  • 25. a 26. prosince: nedělní JŘ

Vánoce v ostravských tramvajích, autobusech a trolejbusech

Ostravská MHD bude o svátcích organizována podobně jako v dalších velkých městech, avšak s omezením ráno na Boží hod. Na Štědrý den tak budou jednotlivé linky výrazně omezeny nebo zcela ukončeny po sedmnácté hodině. Potom budou spoje jezdit v hodinových intervalech. Stejné to bude ráno na Boží hod, v plném rozsahu podle nedělních jízdních řádů se MHD rozjede až po osmé hodině.

Na Silvestra naproti tomu bude po celý den organizován provoz jako v sobotu, zato ráno 1. ledna budou platit obdobná omezení jako 25. prosince. V pracovní dny mezi svátky nebude MHD nijak omezována.

Vánoční provoz MHD v Ostravě

  • 24. prosince: sobotní JŘ do 17 hodin, potom ukončení provozu nebo hodinové intervaly
  • 25. prosince: bez provozu nebo v hodinových intervalech do 8 hodin, potom nedělní JŘ
  • 26. prosince: nedělní JŘ