Na jihu Čech přibylo 315 kilometrů hipostezek

České Budějovice – Na jihu Čech letos přibylo díky projektu občanského sdružení Chance in nature dalších 315 kilometrů hipostezek. Doplňuje je 20 odpočívadel s přístřeškem pro koně a posezením pro jezdce. K jejich vybavení patří směrové tabule a informační tabule s mapami. Nejtěžší na vyznačení hipotras bylo sehnat souhlas majitelů pozemků, uvedla Marcela Danková z projekčního týmu. Více informací na www.jihoceskehipostezky.cz.

„Těch zákazů byly desítky, to na tom projektu bylo složité. Namalovat trasu, udělat mapy, zpracovat webové stránky – to byla legrace. Dva měsíce jsme vybírali trasy, potom jsme je rozeslali s žádostí o souhlas se značením, a ony se nám z 50 procent vrátily zamítnuté, ať už od institucí, nebo soukromníků,“ řekla Danková. Museli proto najít trasy jiné.

Projektový tým ale příjemně překvapil přístup Povodí Vltavy, Lesů ČR a Jihočeského kraje jako významného vlastníka komunikací. Hipostezky vedou většinou po cestách mezi poli, lesy nebo okolo vodních toků, jen minimálně po asfaltových silnicích.

V pondělí nabyl právní moci poslední souhlas se značením hipotrasy, a to od Národního parku Šumava. Nově jím povede devět kilometrů z Ovesné do Kyselova. Chráněným územím tak nyní vede 20 kilometrů značených tras pro jezdce s koňmi. „V národním parku jsme se snažili o to, aby hipostezky nevedly po cyklo- či pěších trasách, což je složité. Cyklisté si tam požádali jakoby o všechno,“ konstatovala Danková. Chtějí teď požádat, aby po cyklotrasách mohly projet skupinky jezdců na koních.

Jihočesko - ráj hipostezek

Partnery projektu Rozvoj sítě hipostezek byly Jihočeský kraj a Jihočeská centrála cestovního ruchu. V jižních Čechách byla od roku 2002 s podporou fondů Evropské unie vybudována síť hipostezek dlouhá přes 800 kilometrů. Jezdci si mohou na trasách vybrat některou ze 128 stanic, na které lze s koněm jednak přijet, nebo si tam koně zapůjčit. Na výlet se zájemci mohou vydat i s průvodcem. Bezplatně jsou k dispozici speciální mapy.

Jihočeský kraj nabízí jezdcům na koních nejhustší síť značených stezek v zemi. Největší provoz je v oblasti Jindřichohradecka a České Kanady a na Českokrumlovsku. Oblíbená je stezka od hranic s Rakouskem kolem Českého Krumlova a hory Kletě na severozápad. Využívají ji i turisté z Rakouska. V Rakousku je na rozdíl od Česka pohyb koní omezen na značené trasy. Veterinární předpisy pohyb koní neomezují. Pro koně je třeba mít průkaz s platným potvrzením o očkování a protokol o testu na infekční anémii.