Klient Ústavu sociální péče čelí trestnímu oznámení

Těchobuz – Místostarostka Těchobuze na Vysočině podala trestní oznámení na klienta Ústavu sociální péče pro mentálně postižené. Měl se dopustit násilí vůči jinému klientovi. Místostarostka je ze své pozice opatrovnicí těchto lidí, ale ředitelka ústavu její postup kritizuje. Podle ní šlo o běžné neshody, které vyřešili zaměstnanci.

Trestnímu oznámení čelí dvacetiletý mladík, který je v ústavu sociální péče 2 roky. „Cítím se právě hrozně, že to takhle dopadlo, že ona se ke mně bude chovat takhle nevhodně,“ říká mladík. „Je ohrožena jeho pověst, jeho důstojnost a on tuhle situaci velmi vnímá,“ uvedla Simona Tomanová, ředitelka Ústavu sociální péče Těchobuz. 

Opatrovnicí 40 klientů ústavu sociální péče je z pověření obce místostarostka Těchobuze Jana Medková. Proč na jednoho z nich podala trestní oznámení, nechtěla říci ani po telefonu. „Já se vyjadřovat nemůžu,“ řekla Medková. „Informace, že se děje násilí v ústavu sociální péče, jsme měli v minulosti i nyní,“ řekl Pavel Hájek, starosta Těchobuze.

Jenže násilí mezi klienty ústavu ředitelka popřela. Navíc podala trestní oznámení na místostarostku. Má strach, že občané Těchobuze se budou klientů, kteří se volně po obci pohybují, bát. „V případě, že opatrovník podává trestní oznámení, tak to není v souladu a smyslem opatrovnictví,“ říká Iva Hrazdílková, mluvčí ombudsmana. Mladík už požádal o změnu opatrovníka. Obci změnu doporučil i Krajský soud v Jihlavě.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)