Středočeský kraj chce stavět neschválenou dálnici

Středočeský kraj – Novou dálnici, která by spojila ruzyňské letiště s dálnicí D1, chce stavět Středočeský kraj. Silnice je už dokonce zakreslena do nového dokumentu územního rozvoje. Podle opozice je ale v rozporu se stavebním zákonem. Dálnice prý neprošla řádným projednáním a schválením. Hejtmanství to sice popírá, nevylučuje ale, že úředníci mohli udělat chybu.

Aglomerační okruh severně od Prahy si krajský úřad původně vymyslel jako silnici druhé třídy. Pak ale plány změnil a chce místo toho stavět čtyřproudou dálnici. Ta by měla propojit Ruzyni s teplickou a hradeckou dálnicí a dále vést jako obchvat Říčan na D1.

Vedení kraje tvrdí, že o podobné spojnici, která by na severu sloužila také jako obchvat Kralup nad Vltavou, uvažuje už dva roky. Žádný z územních plánů měst a obcí s tím ale nepočítá. „Modernizovali jsme ten zastaralý plán, trasa dálnice víceméně odpovídá trase té původní silnice, změnili jsme ji pouze na silnici vyšší kategorie,“ tvrdí středočeský hejtman David Rath (ČSSD).

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Krajští zastupitelé dokument schválili. Opozice z řad ODS i Starostů a nezávislých ale upozorňuje na to, že nová varianta nebyla už projednána a chybí k ní stanoviska ministerstev. To by v budoucnu mohl být problém. „Tato varianta tam byla dokreslena dodatečně až poté, co už proběhly všechny schvalovací procesy. Pak je samozřejmě ta dokumentace neplatná a hrozí žaloby,“ říká opoziční zastupitelka Dagmar Nohýnková (ODS).

Hejtmanství teď nechává zpracovat kontrolní zprávu a bude zkoumat, jestli úředníci z odboru územního rozvoje neudělali v dokumentu chybu.