Na Havla se vzpomíná napříč celou zemí

Praha – Česko drží třídenní státní smutek za Václava Havla. Jeho památku si připomínají i regiony. Například město Děčín chce pojmenovat po bývalém prezidentovi knihovnu. O souhlas žádají Havlovu manželku Dagmar. Na Havla vzpomínají i u vily Čerych v České Skalici na Náchodsku, kde Havel loni jako režisér natáčel svůj film Odcházení. V příštím roce by zde měla být otevřena expozice přibližující natáčení i osobu Václava Havla. V brněném chrámu svatého Petra a Pavla, zaplněného do posledního místa, proběhla zádušní mše. Řada měst kvůli uctění Havlovy památky omezila například program vánočních trhů, ve školách drželi žáci minutu ticha a učitelé jim promítali dokumenty.

Řada míst zřejmě ponese Havlovo jméno

Děčínští radní na úterním zasedání navrhli pojmenovat rozestavěnou knihovnu v Děčíně po Václavu Havlovi. „Radní zvažovali, jak uctít památku Václava Havla. Myslíme si, že pojmenovat po něm nově vznikající knihovnu je lepší než nějakou ulici v okrajové části města,“ uvedla mluvčí Děčína s tím, že město následně požádá Dagmar Havlovou o souhlas a pokračovat bude dalšími nutnými oficiálními kroky. Nová budova knihovny má být otevřena příští rok v červnu.

Jméno Václava Havla mohlo nést i Kostelní náměstí v samém centru Ústí nad Labem. Návrh ústeckého primátora Víta Mandíka (ČSSD) ale radní za ODS nedovolili ani zařadit na program jednání rady. Podle nich jde v tuto chvíli o populismus.

Některou z ulic chtějí po Havlovi pojmenovat také v Litoměřicích, zatím ale není jasné, o jakou konkrétní půjde. Návrh starosta Ladislav Chlupáč pravděpodobně ve čtvrtek přednese městské radě.

V Č. Skalici vnikne stálá expozice

Stejně jako na řadě míst v republice, i u vily Čerych v České Skalici na Náchodsku, kde se točilo Havlovo Odcházení, lidé od neděle na památku zemřelého exprezidenta zapalují svíčky a pokládají květiny. Předsedkyně Centra rozvoje Česká Skalice Květa Ležovičová plánuje, že by ve vile, která je památkově chráněná, mohla příští rok vzniknout stálá expozice přibližující natáčení filmu i Havlovu osobnost. „Stálá expozice, kterou chceme dokončit v příštím roce, přiblíží fotografie, návrhy kostýmů i některé rekvizity, které hrály ve filmu Odcházení. Celá expozice by připomínala i Václava Havla jako režiséra, jeho velká fotografie by byla součástí expozice,“ řekla Ležovičová.

Minuty ticha, omezení vánočních trhů

V Liberci vzniklo pietní místo před tamní radnicí. Dnes odpoledne tam v rámci uctění památky exprezidenta vystoupil pěvecký sbor Ještěd a promluvil Havlův někdejší spolupracovník a poradce Jan Šolc. Nakonec zazněla státní hymna. 

Pieta v Liberci
Zdroj: ČT24

Ve Zlínském kraji je jedním z nejnavštěvovanějších pietních míst prostor před budovou zlínského magistrátu. V radniční budově se mohou lidé zapsat do kondolenční knihy. Městské divadlo ve Zlíně zvažovalo, zda dnes odehrát představení pro školy. Nakonec proběhla, ale předcházela jim minuta ticha. Opačný postup zvolilo Slovácké divadlo v Uherském Hradišti, které mělo dnes uvést komedii Donaha!. Místo toho bude na programu improvizovaný komponovaný večer, kde lidé mohou mimo jiné vidět unikátní záběry z návštěvy Václava Havla v Uherském Hradišti.

Redaktoři ČT v Plzeňském kraji zavítali do tamních škol. I zde bylo zahájeno vyučování často minutou ticha, ředitelé měli vzpomínkové projevy a učitelé pouštěli dětem různé dokumenty o bývalém prezidentovi. Těm mladším se snažili učitelé vysvětlit, kdo vlastně Havel byl, vzhledem k tomu, že komunismus nezažily. V Plzni se také konala zádušní mše v katedrále sv. Bartoloměje. S exprezidentem se přišlo rozloučit téměř šest set lidí. Havla také připomínala dobová fotografie z května 1990. Tehdy byl Havel v Plzni poprvé.   

Vzpomínalo se i na středních školách na Vysočině. Například na jihlavském gymnáziu proběhla beseda s dlouholetým přítelem zesnulého prezidenta, divadelním režisérem Karlem Bryndou. Na chodbě pak byla velkoplošná projekce s přímým přenosem celého smutečního průvodu.

Státníka si připomněli i lidé ve Vlčicích na Trutnovsku - k Havlově chalupě na Hrádečku to mají místní jen dva kilometry. Nenašel by se nikdo, kdo k místu, které Havel měl tolik rád a kde vydechl naposledy, nepřišel uctít jeho památku. Havel byl pro ně blízkým, dlouholetým a oblíbeným sousedem.

Rovněž na jihu Moravy lidé truchlí, Brno změnilo program vánočních oslav. Byla zrušena řada zábavných akcí, zůstanou jen akce pro děti. Brňané nebudou mít ani ohňostroj, podle primátora města Romana Onderky (ČSSD) by to bylo nedůstojné. Divadlo Husa na provázku uvede na Havlovu počest jeho frašku Prase. O představení je mimořádný zájem, divadlo navýšilo kapacitu z obvyklých 180 míst na 250. Ani Marta Kubišová nezrušila svůj brněnský koncert, naopak ho věnuje právě Havlovi. V Břeclavi skončily vánoční slavnosti už včera.

Vzpomíná se i ve školách na Ostravsku. Žáci například zřídili pietní koutky; ruší se školní vánoční oslavy, omezen je kulturní program, který měl doprovázet vánoční trhy v centru Ostravy, stejně tak provoz na tamním kluzišti. Mše za exprezidenta proběhnou v Ostravě a Olomouci až zítra.