Do Lužce náklaďáky nesmějí

Lužec nad Vltavou (Mělnicko) – Do Lužce nad Vltavou u Mělníka se od teď nedostanou nákladní auta těžší než dvanáct tun. Jeden z mostů je už dva roky uzavřený a druhý je nyní už také v havarijním stavu, proto musel statik omezit tonáž. V obci přitom podniká několik firem, které jsou na kamionové dopravě závislé. Problém s průjezdem budou mít ale například i hasiči nebo popeláři.

Lužec nad Vltavou je jediným obydleným ostrovem v republice. Obyvatelé byli na tuto kuriozitu až dosud hrdí, místním podnikatelům to však teď velmi komplikuje život. Do obce se dá přijet pouze po mostech. „Oprava toho mostu musí proběhnout neprodleně, jinak bude nenávratně poškozen,“ uvedl starosta obce Patrik Rollo (ODS). Těžká popelářská auta, autobusy i třeba hasiči budou muset využívat objízdnou trasu přes sousední obce, ta měří20 km. V obci má ale své sídlo také 6 firem, které využívají kamiony, aby dopravily zboží k zákazníkům. „Ohrozilo by to činnost firmy, zaměstnáváme 80 lidí,“ potvrdil jednatel společnosti Bratři Horákové Miloš Horák.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

Ve špatném technickém stavu je krajský most už od roku 1980, o jeho opravě se tedy mluví již přes 30 let. Obecní most byl vybudován pouze jako provizorní na 5 až 10 let, než kraj opraví ten svůj. To se ale nikdy nestalo. „Středočeský kraj měl dohodu s Ředitelstvím vodních cest, že tam bude vybudován nový most právě na náklady Ředitelství vodních cest,“ prohlásil náměstek hejtmana Středočeského kraje pro dopravu Robin Povšík. S tím však mluvčí společnosti Ředitelství vodních cest Václav Straka nesouhlasí: „ŘVS pouze řeklo, že v rámci projektu zlepšování plavebních podmínek na Vltavě bude ty mosty zdvíhat. Nebránilo však krajskému úřadu, aby je opravoval.“

Pokud Ředitelství vodních cest sežene na projekt peníze, začne se stavbou nejdřív na konci příštího roku. Vedení kraje přislíbilo, že do té doby by přes řeku instalovalo provizorní most. Definitivně rozhodnou radní na začátku ledna.