Náledí se večer přesune z Čech na Moravu, pokryje ji celou

Praha/Ostrava – Sněhu, který včera na mnoha místech celý den padal, už nepřibývá – s výjimkou severozápadu a středu Čech. Na cestách však není bezpečněji. Zatímco dopoledne bylo kluzko zejména v Čechách, odpoledne a večer varují meteorologové před náledím, které pokryje většinu Moravy. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu pro Zlínský, Olomoucký a Moravskoslezský kraj. Platí od 19 hodin do pátečního poledne.

Přestože je den zatažený a oblačný, současně je oproti těm předcházejícím docela suchý. Přesto může ojediněle sněžit, případně pršet. Teploty se pohybují lehce nad nulou – vzniká tak ideální situace pro tvorbu ledovky tam, kde spadne z nebe voda, nebo nataje sníh. Ledové silnice ale nebudou na horách, kde má celý den mrznout, zejména potom v Jeseníkách a Beskydech, kde teploty nevystoupí nad minus čtyři stupně Celsia.

Sněžení dnes ráno zaznamenali v Karlovarském a také Středočeském kraji. Dálniční tahy a státní silnice jsou chemicky ošetřeny, jsou však mokré a místy je na nich mnoho vody, která může i namrzat. To se ráno projevilo na karlovarsko-pražské silnici, kde ve stoupání uvízly kamiony. Po osmé hodině však už byla komunikace průjezdná.

Velmi nebezpečné je cestování po silnicích Libereckého kraje. Ve středu napadly desítky centimetrů sněhu, hlavně v horských oblastech, a tak jsou vozovky pokryty vrstvou, která může namrzat. Vytvářejí se také sněhové jazyky nebo závěje. V nižších polohách jsou potom silnice nebezpečné kvůli ledovce. Došlo také k několika nehodám, obvykle kvůli neopatrnému najíždění do zatáček nebo křižovatek.

V dalších regionech je situace lepší, sníh nepadá, ale zůstává na horských silnicích nižších tříd, které jsou posypané. Vrstva sněhu je uježděná, místy však namrzá.