Noční vlak do Ostravice nejezdí, lidé musí taxíkem

Ostravice – Necelé dva týdny po začátku platnosti nového jízdního řádu proudí na moravskoslezské hejtmanství stížnosti od obyvatel Ostravice a Frýdlantu. Kraj jim zrušil poslední večerní spoj, lidé by ho však chtěli opět obnovit. Úřad na to ale neslyší, tvrdí, že byl vlak nevyužívaný a poukazuje na náhradní autobus. Ten však cestujícím ujíždí.

Na rozhodnutí krajského úřadu si stěžují zejména lidé z Ostravice, kteří pracují na směny v jiných místech a vlak pro ně představuje jedinou alternativu, jak se po únavné práci dostat bezpečně domů. Teď musí využívat auto nebo spoléhat na nespolehlivý návazný autobus, který nově jezdí místo předpůlnočního vlaku z Frýdlantu do Ostravice. „Tato náhrada je nefunkční – autobus nečeká na vlakový přípoj a občané se dostávají do pasti,“ poukázal ostravický starosta Miroslav Mališ. Cestující potom tvrdí, že jsou odkázáni na taxík nebo známé, kteří pro ně v noci dojedou autem.

Vlak, který léta odjížděl z Frýdlantu do Ostravice po jedenácté hodině večer, odmítl kraj nadále platit kvůli malé vytíženosti. Ta ale podle místních nebyla pravidlem. „Tento vlak využívali turisté i místní občané při konání různých kulturních, sportovních a jiných akcí,“ připomněla frýdlantská starostka Helena Pešatová.

Zástupci obcí chtějí o případném znovuzavedení spoje jednat s krajem po Novém roce. Podle hejtmanského náměstka Miroslava Nováka je to ale zbytečné. Kraj tak dost možná posílí automobilovou dopravu, k níž přejdou lidé, kteří se bojí, že jim bude ujíždět autobus.

Reportáž Pavly Daňkové (zdroj: ČT24)