Nedaleko krkonošské boudy ležel celou noc promrzlý muž

Pec pod Sněžkou – Turisté nalezli dnes ráno na hřebeni Krkonoš prochladlého sedmačtyřicetiletého muže, který zřejmě strávil v mrazu celou noc. Byl silně podchlazený a zesláblý, kvůli nedostatku sil také zřejmě uvízl na hřebeni během túry, která měla vést ke Sněžce.

Na napůl zmrzlého muže narazili ráno turisté asi sto metrů od horské boudy Výrovka směrem k Luční boudě. Zavolali záchranáře, kteří podchlazeného vrtulníkem převezli do nemocnice. Zástupce náčelníka krkonošské Horské služby Pavel Jirsa odhadl, že muž mířil z Černého dolu na Sněžku, za Výrovkou ho ale opustily síly. „Můžeme mluvit o velkém štěstí, že zůstal naživu,“ podotkl Jirsa. Podle něj jde o první tak vážný případ v letošní zimní sezoně.

Muž, který pochází ze severních Čech, se v zasněžených horách mohl ztratit. Zřejmě nevěděl, kde je, protože Výrovka byla od místa jeho nálezu takřka na dohled. K boudě ho nakonec převezli horoslužebníci na sněžném skútru, poté u Výrovky přistál vrtulník. S podchlazeným mužem, který byl při vědomí, sletěl do Pece pod Sněžkou, kde záchranáři muže ošetřili a pak pokračovali do nemocnice v Hradci Králové.

Jirsa v souvislosti s dnešním případem upozornil, že turisté by se na túry měli vydávat alespoň ve třech a především plánovat trasu tak, aby dorazili k cíli za světla. „Považujeme za jednoznačně nebezpečné, když turisté vyrazí na hřebeny sami a ještě ke všemu nikomu nedají vědět cíl cesty a předpokládaný čas návratu,“ zdůraznil.