Sněžná děla ohrožují provoz, tvrdí silničáři na Vysočině

Jihlava – To, co způsobuje radost lyžařům, dělá na Vysočině starosti silničářům. Správci dopravních komunikací podali na policii stížnost kvůli sněžným dělům, která prý ze skiareálu dosáhnou mnohem dál než na sjezdovky a způsobují problémy na silnicích. Navátý technický sníh podle silničářů způsobuje velké škody, a tak celá záležitost může skončit až u soudu.

Sníh z výkonných děl například v Sacberku u Jihlavy se prý dostává až na dálniční přivaděč. Také silnice u Velkého Beranova je podle technických služeb často pokryt technickým sněhem z 5 kilometrů vzdálené sjezdovky. „Policie to vyšetřuje a zatím výsledky nemáme, nicméně bychom chtěli v rámci mimosoudního narovnání vstoupit s provozovateli do jednání,“ uvedl ředitel Správy a údržby silnic Vysočiny Jan Míka.

Silničáři z Vysočiny upozorňují na problém se sněžnými děly a jejich dosah na pojízdné silnice už několik let. Provozovatelé lyžařských areálů však považují jejich výtky za výmysl. Podle nich je technicky nemožné, aby se sníh dostal tak daleko. „Sleduji tuhle problematiku zasněžování celosvětově a ještě jsem neviděl, že by někde takový problém byl kromě Vysočiny,“ reagoval technik ze Skiareálu Nové Město na Moravě Karel Klapač.

Opakovaný výjezd silničářské techniky k jednomu lokálně zasněženému úseku blízko sjezdovky může vyjít i na desítky tisíc korun. Silničáři si proto vedou přesná čísla. „Máme výkazy k jízdám, máme výkazy o spotřebě materiálu a máme výkazy k danému dni,“ dodal Míka.

Policisté zatím zvažují, jak budou postupovat dál. První nahlášený případ už uzavřeli, protože zasněžené byly i další silnice kvůli lokálním přeháňkám. Kraj Vysočina uvažuje, že by spory měl vyřešit soud. Podle něho experti dovedou určit, který sníh je přírodní a který technický.

Reportáž Radovana Daňka (zdroj: ČT24)