Zoo v Liberci se připravuje na svátky

Liberec – V liberecké zoologické zahradě vrcholí přípravy na Vánoce. Spíš než zvířata tam ale sváteční atmosféru poznají návštěvníci. Těšit se totiž můžou třeba na mimořádné prohlídky.

I zvířata afrických savan mohou mít zimní srst. Třeba žirafy proto návštěvníci uvidí i na Vánoce, na drsné podhorské podnebí Liberce už dávno přivykly. „Teplota ani tak limitující není. Samozřejmě, pokud jde hluboce pod 10 stupňů, tak je ven nepouštíme. Když je namrzlo, mohly by si zlámat nohy,“ uvedl ředitel Zoo Liberec David Nejedlo.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

I osmačtyřicetiletá slonice Rání, poslední z libereckých slonů, zůstává raději ve vnitřním výběhu. Na Štědrý den, stejně jako jindy, dostane porci sena, větví, mladých stromků, ovoce a zeleniny. „Vánoce jsou v podstatě svátky pro lidi, pro zvířata se nic nemění, mají stejný režim. Krmení pro zvířata je už natolik kvalitní, že nějakého přilepšení už lze docílit těžko,“ doplnil vedoucí úseku slonů a žiraf Zoo Liberec Aleš Doležal. A ředitel Nejedlo dodal: „Zvířata nepotřebují držet Štědrý den. Potřebují, abychom se k nim chovali slušně a hezky v průběhu celého roku. A o to se snažíme.“

Už nyní liberecká zoo hodnotí letošní rok co do počtu návštěvníků jako lepší než loňský. Bojuje však s napjatým rozpočtem, který má být příští rok ještě napjatější. I přesto připravuje pro návštěvníky novinky.

Mezi svátky zoologická zahrada připravila speciální vánoční prohlídky. Návštěvníky provedou sami zaměstnanci a ukážou jim i běžně nepřístupné zázemí.