Rozloučit se přijeli skauti z celé republiky i brněnští divadelníci

Praha/Brno/Plzeň – Na Pražský hrad dnes zamířili lidé ze všech koutů republiky. Václav Havel byl dlouholetým členem skautského oddílu, rozloučit se se svým bratrem proto přijeli skauti nejen z Prahy, ale i z Brna, Ostravy nebo třeba z Plzně. Z moravské metropole přivezl autobus divadelníky ze scény Husa na provázku. Právě v brněnském kultovním divadle měl bývalý prezident řadu přátel, kteří přivedli na jeviště i některé jeho dosud neinscenované texty.

Pro skauty byl Václav Havel vzorem a symbolem jejich zásad. „Ne náhodou máme ve skautském slibu věrnost nejvyšší pravdě a lásce, což jsou přesně ta slova, která používal. Vážíme si odkazu, který nám zanechal, a budeme pracovat na tom, aby tento jeho odkaz přetrval,“ řekl místostarosta českých skautů Petr Vaněk.

„Raduji se z toho, že myšlenky skautingu jsou stále aktuální a oslovují mladé lidi.“ To byla slova, která Václav Havel, přezdívaný Chrobák, skautům kdysi vzkázal. Rozloučení se svým bratrem tak brali skauti jako povinnost. Skupina skautů vyrazila z plzeňského hlavního nádraží již kolem sedmé hodiny ráno. „Václav Havel pro nás byl velkou ikonou devadesátých let, bojovníkem za svobodu,“ dodala organizátorka plzeňské skautské výpravy Alžběta Křenková. V Praze se podle odhadů sešlo více než pět set skautů z celého Česka.

Vzdát hold svému příteli přijeli také členové divadelního souboru Husa na provázku. V jejich divadle byl Václav Havel častým hostem. Ve středu se s ním rozloučili na jevišti jeho hrou Prase, dnes mu vyrazili dát sbohem na Pražský hrad. O půl osmé vyjížděl autobus z centra Brna. Cestou se netruchlilo, při sledování dokumentu Občan Havel se spíš ozýval smích. „Co můžete dělat dvě hodiny cesty na pohřeb člověka, kterého máte rád. Můžete mlčet, dívat se z okna, anebo se dívat, jak byl vtipný,“ poznamenal režisér Vladimír Morávek.

Na hradní nádvoří dorazili s více než hodinovým předstihem. Do katedrály šli jen nejbližší Havlovi přátelé z divadla, ostatní sledovali ceremoniál venku spolu s ostatními. Mezi brněnskými divadelníky byl také Frederic Poty, ředitel francouzského divadelního festivalu  Villeneuve-en-Scene. Zval na něj i Václava Havla, měl být hlavní hvězdou. „Letos v listopadu Václav Havel potvrdil svou účast. Měl se stát patronem příštího ročníku festivalu. Už to nestihl. Velmi mě to mrzí,“ řekl Poty.

Většina ansámblu Husy na provázku po pohřbu zamířila z Hradu na Václavské náměstí do Lucerny na večerní vystoupení. Havla-dramatika herci připomněli úryvky z některých jeho divadelních her.