Pět sourozenců z Turnova prožívá poslední společné Vánoce

Turnov – Sourozenci, kteří žili v Turnově v otřesných podmínkách, prožívají teď poslední Vánoce pohromadě. Po svátcích odjedou nejmladší dva chlapci ke svému dědovi. Tři starší děti zatím zůstávají u rodiny, která je se svolením sociálních pracovníků od rodičů odvezla. Rodiče totiž za nic neplatili a děti tak dlouhé měsíce žily v bytě bez vody, elektřiny i tepla.

Dárků pod stromečkem je tolik, že se pomalu ani nevejdou. 15letá Míša, 14letá Nela a 5letý Roman prožívají poslední Vánoce se svými malými brášky, dvouletým Dominikem a ročním Milanem. Po svátcích si nejmenší sourozence vezme jejich děda. Mohlo to ale dopadnout hůř, tvrdí Jaroslav Zajíc, který se o děti už 6 týdnů stará.

Děti se s novou rodinou za šest týdnů sžily. I když celkem s osmi dětmi v jednom domě to mnohdy nebylo jednoduché, přiznávají Zajícovi. Osud dětí vyvolal obrovskou vlnu solidarity. Lidé z okolí nosili oblečení, vánoční dárky a pomáhali i jinak.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Děti žily měsíce bez vody, tepla a elektřiny. Jejich rodiče se o ně podle sociálních pracovníků nestarali. Nakonec je z otřesných podmínek odvezli v půlce listopadu Zajícovi. Chtějí si Míšu, Nelu a Romana osvojit. Rozhodovat o tom bude soud.