Písek nabídne nové příležitosti

Písek – V Písku vznikne 150 nových pracovních míst, svou výrobní halu tu postaví německá společnost vyrábějící osvětlení. Firma chce investovat také do vývoje, v místním technologickém centru vybuduje výzkumnou laboratoř.

Díky strategické poloze vůči Praze, Německu a Rakousku je Písek pro zahraniční firmy lákavý. Nyní do města, kde je téměř dva a půl tisíce nezaměstnaných, míří investice za miliardu. „V situaci, ve které se celosvětová ekonomika nachází, je to velmi dobrá příležitost,“ uvedl místostarosta města Josef Knot (TOP 09) a ředitel Úřadu práce Písek Jiří Brožák doplnil: „Největší zaměstnavatelé se zde etablují zejména na průmyslové zóně, ta je však víceméně jednosměrně orientovaná na automobilový průmysl. Toto je zcela jiný směr.“

Reportáž Veroniky Kabátové (zdroj: ČT24)

Společnost si chce své zaměstnance vychovávat. Šanci proto dá mladým absolventům místní střední průmyslové školy, připravila pro ně testovací projekt. „Mají zájem na mladém potenciálu,“ dodal ředitel Brožák. „Dnešní studenti už v podstatě nemusejí nic zkoumat, protože všechno bylo vyzkoumáno. Chtěli bychom se vrátit nazpátek a pokusit se zrekonstruovat Křižíkův generátor. Po nich chceme, aby to v podstatě postavili tak, jak se to dělalo dřív, to znamená většinu ručně,“ vysvětlil předseda představenstva společnosti Industrial Light & Control Petr Stránský.

Obrovským přínosem pro region bude vývojová laboratoř, kde chce firma zaměstnat hlavně vysokoškolsky vzdělané odborníky. „Bude technologicky vybavená poměrně výjimečně a bude v ní probíhat především vývoj na úrovni měření osvětlení nebo správného návrhu produktů,“ potvrdil ředitel Technologického parku Písek Radovan Polanský. Do doby, než si firma postaví vlastní výrobní halu v průmyslové zóně, chce si pronajmout část areálu společnosti Jitex, kde zaměstná prvních 70 lidí. „První fáze by měla začít transferem technologií,“ uzavřel Petr Stránský.

Výroba by se v Písku měla rozběhnout ještě v první polovině roku.