Hasiči v Dětřichově jdou do nového

Dětřichov (Frýdlantsko) – Novou zbrojnici dostali jako vánoční dárek dobrovolní hasiči v Dětřichově na Frýdlantsku. Tu původní jim před rokem a půl odnesla blesková povodeň i s veškerým vybavením. Nová stavba sice ještě není celá zkolaudovaná, ale hasiči už si ji mohou pomalu zařizovat.

Nová hasičská zbrojnice začíná pomalu ožívat. Hasiči ji musejí vybavit nábytkem, jako první ale přinesli věci, které potřebují k zásahům. „Co jsme měli doma, v garážích nebo dílnách. Co kdo každý měl. Už je to malinko veselejší. Jsme rádi, máme se kde schovat,“ uvedl velitel SDH Dětřichov Ladislav Šamko.

Reportáž Lucie Pokorné (zdroj: ČT24)

Zbrojnici poničila v loňském roce blesková povodeň, hasiči tehdy přišli o veškeré vybavení během pár chvil. „Přišla vlna, všechno tady shodila. My jsme jen stáli a nemohli nic dělat. Akorát na to koukat,“ dodal Ladislav Šamko a Stanislav Hlaváč, člen hasičského sboru v Dětřichově, doplnil: „Koukalo se na to špatně, hlavní však byla pomoc lidem. Že nikdo vlastně neřešil hasičárnu, ale hlavně lidi.“ Nová zbrojnice stojí na stejném místě jako ta původní, tedy těsně vedle Olešky. Základy jsou však o metr dvacet zvýšené, voda by se tak dovnitř už dostat neměla.

Kompletně vybavená a zkolaudovaná bude hasičská zbrojnice v březnu. Přišla na sedm milionů korun.