Archeologické nálezy se přestěhují z Plzně do Zbirohu

Plzeň – Nálezy z archeologických vykopávek v Plzni dostanou nové prostory. Přestěhují se do bývalých kasáren ve Zbirohu, které získalo hejtmanství za pětadvacet milionů korun. Tento depozitář by měl vystačit na patnáct let. Opozice ale nadšená výběrem místa není, podle ní kraj nezvážil dostatečně další možnosti. Přestavba by kraj měla stát 13 milionů korun. Kraj navíc bude muset udržovat i objekty, které muzeum nebude využívat. Sbírky by se měly začít stěhovat už v druhé polovině příštího roku.

Po novém úložišti volali především sami archeologové. Dosavadní úložiště totiž vykopávky díky vlhkosti spíše likvidovalo. „Mohlo by tak dojít k výrazné ztrátě na sbírkovém fondu muzea,“ varuje ředitel Západočeského muzea František Frýda.

Opozici se takový postup nezamlouvá, kraj prý mohl využít jiné prostory. „Předkládací zpráva, kterou připravily, neobsahovala všechny finanční atributy jednotlivých alternativ,“ řekl pro ČT poslanec za KSČM Karel Šidlo. Radnice se ale brání, že jiný vhodný objekt k těmto účelům není.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)

Prostory kasáren sice vyhovují svými klimatickými podmínkami. Ideální ale už nejsou dojezdové vzdálenosti. Archeologové budou muset jezdit za svými sbírkami desítky kilometrů mimo Plzeň. „Archeologické sbírky, protože jsou velmi badatelsky využívány, by bylo výhodnější mít přímo u kanceláří,“ myslí si archeolog Jiří Orna.