Kutnohorští ochotníci musí za své hraní platit

Kutná Hora – Ochotníkům v Kutné Hoře nepřeje nové vedení městského divadla. Nový ředitel po svém nástupu do funkce zavedl v divadle pravidla, na která před tím amatérští herci nebyli zvyklí. Oproti dřívějšku musí ochotníci zaplatit za každou hodinu zkoušení, obávají se, že by to pro jejich spolek mohlo být likvidační. Pomocnou ruku jim nabízí radnice, pokud si zažádají, dostanou 100tisícovou dotaci.

Poprvé stál jeden z ochotníků Karel Kraus na jevišti kutnohorského divadla v roce 1949, tehdy jako malý čert. V současnosti pracuje na roli obhájce ve hře Byla to vůbec vražda, premiéra se plánuje na Silvestra. Divadelní spolek Tyl, který ve městě funguje už bezmála 80 let, si teď ale musí zvykat na nová pravidla.

Po novém řediteli se poohlédli zastupitelé Kutné Hory vzhledem k důchodovému věku jeho předchůdkyně. „Říkali jsme si, že to je příležitost, jak to divadlo řídit nově,“ tvrdí starosta Kutné Hory Ivo Šanc (Šance pro Kutnou Horu). A s novým ředitelem přišel do divadla pevný řád i změna finančních podmínek.

Nájemné zdarma pro ochotníky zmizelo v propadlišti dějin, za každou hodinu zkoušení musejí nyní platit 125 korun. Scházejí se zpravidla na čtyři hodiny v pondělí i ve středu, to znamená každý týden odevzdat na účet divadla tisícikorunu. „Začnou fungovat nejen po té divadelní a bohémské stránce, ale taky se začnou trochu přizpůsobovat ekonomickým a marketingovým číslům. To je důležité,“ míní nový ředitel Městského Tylova divadla v Kutné Hoře Pavel Žur, který kromě Kutné Hory šéfuje ještě divadlu v Jablonci nad Nisou. Podle jeho slov byly dřívější podmínky příliš liberální a on měl v úmyslu jasně stanovit mantinely.

To ale na ochotníky podle jejich slov vyvíjí určitý tlak. Musejí prý připravit představení v co nejkratší době, aby neutratili za pronájem divadla příliš peněz, což se prý může odrazit i na kvalitě představení.

A k dalším novinkám patří zákaz kouření a nekompromisní uzamčení budovy ve 23 hodin. Podle nového ředitele není divadlo klubovna. „Zkoušet třeba komedii v atmosféře neuvolněné, to je hrozně těžké,“ tvrdí člen Ochotnického spolku Tyl Kutná Hora Miroslav Strobo.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)