Za příliš tmavá skla hrozí policisté pokutami

Karlovy Vary – Policisté v Karlovarském kraji zahájili tažení proti řidičům, kteří mají v přední části auta příliš tmavá skla. Podle prvních měření každé druhé kontrolované auto nesplňuje předpisy. Šoférům hrozí vysoké pokuty, za příliš tmavá skla můžou přijít i o řidičák.

Očistit sklo, přiložit nenápadný přístroj, třikrát zmáčknout tlačítko – to je pro policisty práce na pouhých 30 sekund. Pro cizince, který řídil tmavou dodávku, to však znamenalo zákaz řízení. Podle zákona musí totiž i ztmavené sklo propouštět nejméně 70 procent světla. Čím tmavší skla, tím tvrdší sankce. „Když špatně, tak špatně. Co udělám,“ krčí rameny postižený řidič.

Reportáž Antonína Bruštíka (zdroj: ČT24)

„Jestli jsou tmavá skla nebezpečná a z aut je špatně vidět, mělo by to platit i pro policisty,“ zlobí se další z pokutovaných řidičů. Nelíbí se mu, že zásahová auta policie mají tmavá skla i v přední části. „Podle mě to férové není. Myslím, že by se to mělo vztahovat jak na mě, tak na policistu. Ty fólie by tam neměly být,“ dodal.

Policejní prezidium vysvětluje, že tmavá skla mají jen auta určená pro speciální akce. Policisté na to mají zvláštní povolení od ministerstva dopravy. „Jedná se o individuální výjimku, která je určená vždy pro každé konkrétní vozidlo,“ vysvětlila mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Na Karlovarsku hlídky s měřením teprve začínají. Statistiky policistů jsou alarmující, předpisy nesplňuje každé druhé zastavené auto. „Jedná se o jeden z největších nešvarů dnešních řidičů,“ doplnila mluvčí Policie ČR Karlovarského kraje Andrea Kávová.

Většina policejních aut má přední okna tónovaná od výrobce. A ti předepsané limity dodržují.