Poštovna na Sněžce rozšiřuje svou kapacitu

Sněžka – Poštovna na Sněžce změnila po dvou letech majitele. Asi před měsícem ji koupil podnikatel z Moravské Třebové. A chce budovu rozšířit. Zákazníky, kteří se přijdou občerstvit nebo nakoupit suvenýry, se chystá obsluhovat i venku. Denně by se tak na poštovně mohlo objevit až na dva tisíce lidí.

Poštovna byla na prodej od konce roku 2009 za cenu asi 25 milionů korun. Nový majitel ji koupil zhruba za poloviční cenu a chtěl by rozšířit její kapacitu. Vedle poštovních služeb poštovna nabízí prodej suvenýrů a občerstvení. Na střeše je vyhlídková terasa, v podzemí pokoj pro personál s kuchyňkou a sociálním zázemím.

Podle Krkonošského národního parku bude muset nový majitel respektovat přísné podmínky ochrany přírody, které byly dané při povolení stavby. „Jde o nejpřísněji chráněné území Krkonoš. Nedovolíme aktivity nad rámec současného schváleného provozu,“ řekl mluvčí parku Radek Drahný.

Budovu navrhli architekti Martin Rajniš a Patrik Hoffman. Výstavba poštovny začala v létě 2006 úpravou základů zrušené České boudy. Stavba je tvořena z dřevěných dílů zpevněných ocelovými táhly. Doplněna je skleněnými tabulemi, které kryjí hydraulicky ovládané dřevěné okenice. Stavbu provázelo zpoždění a také spory investorky se stavební firmou. Kolaudaci stavba po ročním předběžném užívání získala v září 2009.