Zelené autobusy na Šumavě možná skončí

Šumava – Takzvané Zelené autobusy na Šumavě jsou prý v ohrožení. Projekt, který měl linkám zajistit další částečné financování z evropských fondů, neprošel schvalovacím výborem. Starostové se obávají, že spoje nakonec nevyjedou vůbec.

Zelené autobusy brázdí celou Šumavu každoročně od června do září už řadu let. Za poslední dva roky převezly více než čtvrt milionu lidí. „Všichni berou zelené autobusy jako nedílnou součást nabídky Správy Národního parku Šumava,“ uvedl Pavel Pechoušek, mluvčí správy NP. Poslední tři roky byl provoz zelených autobusů v rámci pětiletého projektu spolufinancován z evropských peněz. Správa národního parku na nadcházející roky chtěla další evropskou podporu, a proto připravila nový projekt, do kterého by se zapojili obce a podnikatelé. „Inspiraci jsme nalezli na bavorské straně v Národním parku Bavorský les,“ uvedl Josef Štemberk, vedoucí oddělení vztahů s veřejností, Národní park Šumava. 

Jenže projekt minulý týden neprošel řídicím a monitorovacím výborem přeshraničního programu Cíle 3. Měl totiž dvě zásadní chyby. „Je to inovativnost toho projektu, to znamená nové prvky, které se objevují, a je to otázka, jestli náhodou jeden ze segmentů toho projektu takzvaně nezakládá na veřejnou podporu,“ sdělil Miloš Picek, předseda Rady Národního parku Šumava.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)

Starostové šumavských obcí ale tvrdí, že tyto chyby jsou neopodstatněné, a projekt hájí. „Na německé straně to funguje úplně stejným způsobem,“ řekl Václav Vostradovský, starosta Kvildy. „Je to úplně nový projekt, který tady na území Šumavy v této podobě vůbec nikdy nefungoval,“ uvedl starosta Modravy Antonín Schubert.

Podle zástupců Plzeňského kraje, jednoho z členů řídicího a monitorovacího výboru přeshraničního programu Cíle 3, ale správa parku projekt přepracovat musí. Jinak nemá šanci další dotace získat a v rámci udržitelnosti by zelené autobusy musela financovat ještě další dva roky sama. Projekt zelených autobusů na nadcházející tři sezony by se měl znovu projednávat až na začátku května příštího roku.