Od sklářské školy už se odvrací i ministerstvo

Kamenický Šenov - Sklářská škola v Kamenickém Šenově, nejstarší sklářská škola v Evropě, zůstane Libereckému kraji. Přestože ministr školství Josef Dobeš sliboval, že se o ni postará stát. Škola se potýká s nedostatkem studentů, se záměrem sloučit ji s jinou narazil kraj na odpor. Ministerstvo mezitím nápad svého šéfa přehodnotilo a škole chce dát nyní pouze peníze.

Ještě v lednu tohoto roku hovořil Dobeš v souvislosti se školou o rodinném stříbru českého školství. Spolu s dalšími výjimečnými školami ji chtěl převzít pod křídla svého úřadu. Zachování těchto škol označoval za zájem ministra. Nejdřív mělo ministerstvo převzít školu od září, pak termín změnilo na leden, nyní už je jasné, že se tak nestane. Podle slov mluvčího Dobešova úřadu Patrika Kubase se finanční pomoc v současnosti jeví jako nejvhodnější způsob, jak školu zachránit.

„Před dvěma lety přišla s nabídkou na záchranu školy mezinárodní sklářská aliance, loni kdosi z Číny, letos ministerstvo financí. Ani jeden projekt ale nevychází,“ říká náměstek hejtmana Libereckého kraje pro školství Radek Cikl (ČSSD). Ministerstvo tvrdí, že převzetí školy podmínilo optimalizací středních škol v Libereckém kraji, pokud se ušetří, a to se nestalo. Krajští zastupitelé se na rušení škol i oborů nedohodli. Ministerstvo proto vzalo původní nabídku zpět. Škola zůstává kraji, podle něhož jen přežívá.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)

Škola samotná si ale nestěžuje. „Je pravda, že bychom potřebovali nějaké peníze na další investice, ale jinak si myslím, že v současné době není důvod, aby s námi kraj měl nějaké větší starosti,“ říká zástupce ředitele František Janák. Hejtmanství postup ministerstva kritizuje, připomíná, že sliby se mají plnit a žádá urychlené rozhodnutí. Ministerstvo ale o dalším postupu ještě nerozhodlo, škola tak vstupuje do dalšího roku jen s dalším příslibem pomoci.