Sociální služby došly na okraj finanční propasti

České Budějovice - Nejhorší rok své existence mají za sebou organizace, které poskytují preventivní sociální služby. Řada z nich bojovala opakovaně o peníze, některé prý i o přežití. Příští rok ale slibnější vyhlídky neslibuje. Například Jihočeský kraj dostane na sociální služby od ministerstva práce a sociálních věcí o dalších 30 milionů méně než letos. Děti ze sociálně slabých rodin, lidé se zdravotním postižením nebo senioři. Každému, kdo využívá sociální služby, se v příštím roce může stát, že místo pomoci najde jen zamčené dveře.

Nízkoprahové centrum Cheiron v Táboře letošní rok přežilo. Jeho zaměstnanci ale chodili do práce, i když nedostávali plat. Svým klientům se věnovali dál, přestože opakovaně nevěděli, zda budou mít další měsíc dostatek financí na provoz. „V podstatě by to znamenalo ukončení patnáctileté práce, děti chodily do bezpečného prostředí, vzdělávaly se,“ tvrdí ředitelka Cheironu Aneta Vomlelová.

Ve stejné nejistotě byli klienti i pracovníci většiny organizací, které poskytují sociální služby. A teď je čeká další složitý rok. Státní dotace budou podle zástupců kraje ještě nižší, což nově pocítí třeba i provozovatelé domovů pro seniory. Jihočeská radní Ivana Stráská (ČSSD) považuje za enormně nezodpovědné ohrožení pobytových služeb. Podle ministerstva práce a sociálních věcí se celková výše státní podpory sociálních služeb nezmění, peníze se ale budou rozdělovat jinak.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)