Plzeňská zoo usiluje o rekord

Plzeň – Plzeňská zoo byla letos chovatelsky mimořádně úspěšná, oslavila 85. výročí a s napětím očekává i konec roku. Má nejpestřejší kolekci chovaných zvířat v celém Česku, a tak doufá, že její návštěvnost ještě překoná loňský rekord.

Největší atrakcí letošní sezóny je v plzeňské zoo sedmiletý Baaboo. Váží přes dvě tuny, kromě sena denně spořádá 15 kg zeleniny a ovoce a potrpí si především na velké snídaně. Indické nosorožce chová plzeňská zahrada jako jediná v Česku. „Pokud to vyjde, tak bychom se v příštím roce na jaře chtěli pokusit o páření,“ uvedl ošetřovatel nosorožců Robert Bultas a mluvčí zoo Martin Vobruba doplnil: „Letošní rok přinese plzeňské zoologické zahradě spoustu unikátních přírůstků.“

Reportáž Mirky Vildové (zdroj: ČT24)

Největší pozornosti návštěvníků se těší mláďata tygra ussurijského Cyril, César a Cicero, ta se ale narodila už v létě. Poslední mládě letošního roku přišlo na svět před šesti týdny. „Jedná se o druh lesoně, antilopa nížinná,“ vysvětlil ošetřovatel Tomáš Weber.

Návštěvnost plzeňské zoo roste. Zatímco ještě v roce 2000 přišlo za celý rok 213 000 lidí, o sedm let později už zahrada poprvé překonala hranici 400 000 návštěvníků. A v loňském roce přišlo do plzeňské zoologické zahrady 461 000 lidí a stala se tak druhou vůbec nejnavštěvovanější zoo v Česku. „Rozhodli jsme se jít zoogeografickou cestou přírodních výběhů. Jsme tedy jak zoologická, tak botanická zahrada, ukazujeme všechno najednou,“ komentuje ředitel Zoologické a botanické zahrady města Plzně Jiří Trávníček.

Na 21 hektarech plochy je k vidění rekordních 1307 zvířecích druhů, celkem více než 6 600 zvířat.