Obyvatelé Březové dostanou protihluková okna

Březová nad Svitavou - Hluk, zápach a poničené domy - trápení, které lidem v Březové na Svitavsku způsobují stovky kamionů, které už řadu let projíždějí pod jejich okny. Teď ale Ředitelství silnic a dálnic konečně vyslyšelo jejich volání po protihlukových opatřeních a obyvatelům Březové, žijícím u hlavní silnice, slíbilo příští rok nová okna.

Pan Jílek v Březové nad Svitavou bydlí i podniká jen několik metrů od hlavního silničního tahu ze Svitav do Brna. Jeho život je hlavně o otřesech a hluku. Na jeho domě praská fasáda. Nemůže otevírat okna, spát, dívat se na televizi. Bydlí totiž na kraji náměstí, tedy v místech, kde je hluk z kamionů největší. „Před zatáčkou začně kamion brzdit, přeřadí, a samozřejmě otřesy a hluk se potom šíří do celého okolí,“ uvedl Jílek.

Podobně jsou na tom i další obyvatelé asi stovky domů u silnice. Hluk porušuje hygienické normy. Zatímco už léta lidé marně žádají o protihluková opatření, doprava ve městě se zvyšuje. Podle starosty města Martina Kisse projede městem za 24 hodin v některých dnech až 20 tisíc aut.

Pro mnohé neúnosná situace by se však v budoucnu měla zlepšit. Ředitelství silnic a dálnic už totiž vybírá firmu, která má na nejvíce zasažené domy nainstalovat speciální okna. „Výměna oken zaleží na přidělení financí ze státního rozpočtu. Předběžně předpokládáme, že bychom vyměnili kolem 460 oken,“ sdělila telefonicky mluvčí ředitelství Nina Ledvinová.

Vedení obce slibuje, že si na instalaci správných oken dohlédne. Starosta Kiss dodal, že půjde o speciální protihluková okna se třemi skly. Nových oken se příští rok dočkají i obyvatelé dalších obcí, například Brněnce. I tam si totiž na hluk dlouhodobě stěžují.

Reportáž Erika Knajfla (zdroj: ČT24)