V Rumburku otevřeli policejní výslechovou místnost pro děti

Rumburk – Policejní výslechovou místnost pro děti dnes otevřeli v Rumburku na Děčínsku. Policisté by v ní měli vyslýchat dětské oběti a svědky trestných činů, dosud se tak dělo v klasické kanceláři nebo musely děti na výslech až do Mostu, kde byla nejbližší podobná místnost. Pořízení dvou místností vybavených hračkami i moderní přenosovou technikou stálo 180 000 korun, většinu zaplatilo ministerstvo vnitra a deset procent přidalo město.

Nové zařízení si dnes policisté vyzkoušeli nanečisto s dětskými figuranty. „Nejlepší by bylo, kdybychom ji vůbec nepotřebovali, ale statistiky hovoří jinak,“ řekl dnes při předávání místnosti policii starosta Rumburku Jaroslav Sykáček. Podle něj bude její zařízení sloužit jak policii, tak oddělení sociálně právní ochrany dětí rumburské radnice. Ve výslechové místnosti vybavené pohodlným nábytkem, tabulí na kreslení a hračkami jsou také dvě kamery a mikrofony, které přenášejí obraz i zvuk do technické místnosti. Tam mohou výslech sledovat právníci, státní zástupci, dětský psycholog i další lidé, aniž by jejich přítomnost dítě stresovala. Výslechy navíc vedou speciálně vyškolení policisté. Takto vybavená místnost navíc dítěti připomíná známá místa – mateřskou školku či dětský pokoj. 

Kamery i mikrofony v místnosti jsou natolik kvalitní, že je možné záznam výslechu použít i jako důkaz u soudu a dítě nemusí být výslýcháno znovu. „Naším cílem bylo, abychom vytvořili takové podmínky k výslechu dětí, aby nemuselo docházet k jejich opakovanému převyslýchání,“ uvedla Jitka Gjuričová, která má na ministerstvu vnitra na starosti prevenci. Podle ní se s každým dalším výslechem dítěti zapisuje traumatický zážitek hlouběji do paměti.

Reportáž Petry Tachecí (zdroj: ČT24)

Policie dosud měla v Ústeckém kraji výslechovou místnost pro děti jenom jednu v Mostě. V plánu je vybudování další místnosti přímo na krajském policejním ředitelství v Ústí nad Labem. Ministerstvo začalo výslechové místnosti pro děti budovat v roce 2005, od té doby jich vznikly již přes tři desítky.

V Ústeckém kraji se v loňském roce stalo obětí trestných činů téměř 250 dětí mladších čtrnácti let. Většinou jde podle policistů o sexuální násilí.