Kašperk láká na zimní prohlídky

Klatovy – Hrad Kašperk letos opět láká na zimní prohlídky. Dělá to už podvanácté a má úspěch. Tentokrát správa hradu připravila pro své návštěvníky program na téma Zima na hradbách. A je o něj skutečně velký zájem.

Zábava i práce, ale především starost o udržení tepla ve studených hradních místnostech. Tak představuje běžný zimní den ve středověku hrad Kašperk. „Návštěvníkům ukazujeme železný koš, který sloužil k vytápění místností, expozice nabízí i repliku kachlových kamen, která se tehdy používala,“ upozorňuje hlavní průvodkyně hradu Kašperk Irena Velčovská.   

Největším lákadlem zimních prohlídek ale zůstává výhled z hradní věže na velkou část Šumavy a Pošumaví. „Návštěvníci mají možnost zhlédnout i šaškovské představení, které se odehrává na nádvoří i v hradním sklepení,“ uvádí Irena Velčovská. „Když je možnost, tak se sem jedeme podívat,“ říká jeden z návštěvníků. „Vždy jsme tady byli v létě, ale v zimě, když je sníh, tak je to tady velmi krásné,“ dodává druhý.  

Zimní prohlídky hradu jsou každý rok velmi žádané. Návštěvnost posledních pěti dnů roku bývá dokonce vyšší než za celý měsíc říjen. „V roce 2009 sem přišlo za posledních pět prosincových dní na tři tisíce platících návštěvníků. To je náš rekord,“ říká kastelán hradu Kašperk Zdeněk Svoboda.  

Zimní prohlídky včetně divadelních představení potrvají na hradě Kašperk až do neděle 1. ledna.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)