Kasárna v Brně zůstanou armády

Brno – Armáda se nevzdá zchátralých kasáren v brněnských čtvrtích Černá Pole a Židenice. Brněnský magistrát tak musí odložit úvahy o jejich obnově a revitalizaci, které úředníci už zakreslili do chystaného územního plánu. Podle stanoviska ministerstva obrany k územímu plánu jsou oba areály „nepostradatelné pro obranu státu.“

Z kasáren v Černých Polích mělo vzniknout nové centrum městské části Brno-sever včetně radnice. Nad novou podobou čtvrti se už zamýšleli například studenti brněnské fakulty architektury. V Židenicích si urbanisté v prostoru kasáren představovali novou čtvrť.

Brnu ale nyní nezbývá než respektovat přání armády. „Budeme muset změnit využití těchto areálů v konceptu územního plánu. A závazné stanovisko armády musíme brát na vědomí i v dalších stupních projednávání tohoto územního dokumentu,“ říká náměstek primátora Ladislav Macek (ČSSD).

Ministerstvo obrany zatím neplánuje ani rozsáhlejší opravu obou chátrajících areálů. Souhlasí pouze s využitím části pozemků pro plánovanou stavbu velkého městského okruhu. Armáda si ponechává v Brně také další areály a objekty, například v Králově Poli a v Kounicově ulici. Nového využití se dočkají kasárna ve Slatině, kde developerská firma staví nové byty a kanceláře.