Letiště si zaregistrovalo ochrannou známku s Havlovým jménem

Praha – Státní akciová společnost Letiště Praha si 23. prosince zaregistrovala v anglickém znění slovní ochrannou známku se jménem bývalého prezidenta Václava Havla – „Vaclav Havel Prague International Airport“. Uvedl to dnes deník Právo.

S výzvou, aby bylo pražské letiště v Ruzyni pojmenováno po Václavu Havlovi, přišel minulý týden režisér a producent Fero Fenič. Na internetu ji podpořilo téměř 70 000 lidí. Připojila se k ní i řada osobností kulturního a veřejného života. Má ale i své odpůrce. Například někdejší osobní Havlův tajemník Vladimír Hanzel míní, že Havlovo jméno by měla nést spíš některá z kulturních nebo vzdělávacích institucí. Hanzel by uvítal postavení Kaplického knihovny, o niž Havel velice stál.

„O tuto knihovnu Václav Havel velice stál a její postavení by bylo hodno jeho jména. Pojmenoval bych ji Národní knihovna Václava Havla,“ píše Hanzel.

  • Kaplického knihovna autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/30/2922/292132.jpg
  • Vizualizace zastávky ve tvaru chobotnice v Brně zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/29/2853/285239.jpg
  • Jan Kaplický zdroj: ČT http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/14/1359/135860.jpg

Budova z ateliéru architekta Jana Kaplického měla stát na Letné v místech, kde je nyní tramvajová smyčka. Výstavba měla být podle původních plánů hotova do podzimu 2011, stát měla kolem dvou miliard korun. Do nové knihovny se měly přestěhovat fondy od začátku 19. století až po současnost.

Ochranná známka v angličtině se vztahuje na řadu služeb nabízených cestujícím. V seznamu výrobků a služeb se mimo jiné uvádí, že známka může být použita pro obchodní činnost, reklamu, účetnictví, pro dopravu, rozvod elektřiny, vody, plynu a tepla, pronájem parkovacích ploch, služby týkající se provozu na letištích, ubytovací služby i pro hostinskou činnost. V češtině je Letiště Václava Havla již registrováno ve formě webové adresy www.letistevaclavahavla.cz, kde lidé mohou podpořit Feničovu petici.