Jak jsme na tom se sněhem

Špindlerův Mlýn – Sněhu je málo, počasí většinou nedovolí zasněžovat. Vlekaři vyhlížejí ochlazení, které zlepší sněhové podmínky. Problémy se sněhem mají v Ústeckém kraji i v Beskydech, kde naposledy sněžilo před týdnem a sníh odtává. Ze třinácti sjezdovek je otevřeno pouze pět.

„Po oblevě, která přišla na Štědrý den, se počasí i sněhové podmínky postupně vylepšují. Podle předpovědi se má i nadále ochlazovat a mohlo by i sněžit. Jakmile to podmínky umožní, budeme zasněžovat technickým sněhem ,“ řekl Jiří Beran z lyžařského areálu ve Špindlerově Mlýně, kde jsou v provozu všechna přepravní zařízení.

V lyžařském areálu Černá hora v Janských Lázních na Trutnovsku jsou v provozu dvě lanovky a deset vleků, lyžaři mohou lyžovat na 11 kilometrech sjezdových tratí, na kterých leží 20 až 80 centimetrů sněhu. V okolí areálu je upraveno na 50 kilometrů běžeckých tratí, v provozu je také sáňkařská cesta z vrcholu Černé hory.

Napopak v Říčkách v Orlických horách museli kvůli oblevě vlekaři ve středu uzavřít černou sjezdovku, v provozu tak zůstávají červená a modrá sjezdová trať. Kvůli nedostatku sněhu vlekaři také nemohou vyjet upravovat běžecké tratě v okolí střediska, které byly naposledy upraveny v pondělí.

Na hřebenech Krkonoš leží podle údajů horské služby 48 centimetrů sněhu, dnes ráno klesly teploty na 4,6 stupně Celsia pod bod mrazu. Kvůli mlze na hřebenech se dohlednost pohybuje do 100 metrů. V Orlických horách je zhruba 30 centimetrů sněhu.

Vleky se po krátké době musely opět zastavit i v Ústeckém kraji. Zbylá tři střediska jezdí za nižší jízdné a s nadějí očekávají ochlazení, které jim na víkend slibují meteorologové. Ve skiareálu Telnice na Ústecku je v provozu asi polovina sjezdovek, leží na nich zhruba 10 centimetrů vlhkého sněhu. Na Bouřňáku na Teplicku leží mezi 10 a 30 centimetry sněhu, lyžaři i tam platí jen dětské jízdné.

Na Mostecku se lyžuje jen v Klínech, na sjezdovkách leží mezi 20 a 30 centimetry mokrého a rozbředlého sněhu. „Vzhledem k oblevě jezdíme za jízdné vedlejší sezony,“ informovali provozovatelé areálu a dodali, že po dobu prázdnin je v provozu i večerní lyžování.

Předpověď Českého hydrometeorologického ústavu na příští dny přináší jak lyžařům, tak provozovatelům skiareálů dobré zprávy. Ochlazovat by se mělo už v pátek, kdy do republiky začne proudit chladný vzduch od severozápadu a přinese s sebou ve vyšších polohách i sněžení. Na horách mají teploty klesnout až k minus pěti stupňům Celsia, což umožní spuštění sněhových děl.

Lyžování na Vysočině

Na Vysočině je v provozu pět lyžařských sjezdovek. Lyžaři mohou zamířit na Šacberk u Jihlavy, na Křemešník u Pelhřimova, na Harusův kopec u Nového Města na Moravě, na Fajtův kopec u Velkého Meziříčí a do Nového Jimramova. Skiareály budou mít otevřeno i na silvestr a Nový rok.

Návštěvnost sjezdovek na Vysočině je zatím malá, lyžaře odrazuje teplé počasí s deštěm. Vzhledem k teplotě nabízí solidní podmínky Harusův kopec a i ostatní střediska potvrzují, že podmínky jsou slušné a do Nového roku jejich sjezdovky vydrží.

Jak jsou na tom lyžaři v Pardubickém kraji

Většina lyžařských středisek v Pardubickém kraji je v provozu, na sjezdovkách leží deset až čtyřicet centimetrů sněhu. Jezdí se v Čenkovicích a Červené Vodě v Orlických horách nebo ve středisku Dolní Morava na Králickém Sněžníku. V provozu je i sjezdovka v Hlinsku. Lyžovat se bude i na silvestra.

  • Sněžné dělo zdroj: ČT24
  • Upravování sněhu zdroj: ISIFA

Lyžování u Zlína

V Karolince se jezdí na 650 metrů dlouhé sjezdovce, na Soláni na dvou 300 a 400 metrů dlouhých tratích. Areály fungují podle běžné provozní doby včetně večerního lyžování, jen na silvestra se končí v 16:00. Podmínky pro běžkaře jsou nepříznivé.

Ve Ski areálu Razula ve Velkých Karlovicích na Vsetínsku se jezdí na sjezdovce Horal a na spodní části sjezdovky Razula. Jsou pokryté zhruba 30 až 40 centimetry převážně technického sněhu.

Tři vleky a dětský skipark jsou v provozu na Kohútce v Javorníkách, kde je na svahu asi 30 centimetrů sněhu. Návštěvnost střediska je vzhledem k nynějšímu počasí slušná.

Na Pustevnách je momentálně v provozu vlek Lokomotiva a horní část Velké sjezdovky. Dva vleky jedou i ve Stupavě na Slovácku. Na Silvestra i na Nový rok budou otevřeny od 08:30 až do 20:30. Lyžuje se i na hlavním svahu Ski Areálu Troják v Hostýnských vrších na Kroměřížsku.

Jak se lyžuje v Karlovarském kraji

I přes teplejší počasí uplynulých dní je na svazích dostatek umělého sněhu, podmínky pro lyžování jsou dobré. Nejvíc sněhu je na krušnohorském Klínovci. Leží tu asi 70 centimetrů a příští dny slibují ochlazení i další sněžení. Slušné podmínky jsou i na Božím Daru, Neklidu nebo Bublavě.

Zdejší podmínky jsou jedny z nejlepších v republice. Dostatek technického sněhu, upravené tratě pro běžkaře a moderní vybavení jsou dobrým důvodem, proč vyrazit právě tam.