Vězni kvůli krizi přichází o práci

Mírov (Šumpersko) – Hospodářská krize letos dolehla také na nejstřeženější věznici v České republice Mírov. Pracuje zde zhruba o čtyři procenta méně vězňů než loni. Většina z nich si možnost práce pochvaluje, protože při dobrém pracovním nasazení si může vydělat slušné peněžní částky. Pro věznici je stěžejní kovovýroba, výroba součástek pro mohelnický Siemens a výroba nábytku. Právě na ní se ale krize projevila nejvíc. Ještě v roce 2008 vězni vyrobili nábytek za šedesát milionů korun. Letos jen za zhruba dvanáct.

Vedení věznice může vězně zaměstnat na třech pracovištích. „Každý vězeň jde před zařazovací komisi, která rozhodne, zda může být zařazen na některé z uvedených pracovišť. Samozřejmě se přihlíží k jeho zdravotnímu stavu a schopnostem,“ uvedla mluvčí věznice Mírov Magda Petříková.

Kvůli úbytku státních zakázek v dřevovýrobě se teď věznice chce orientovat hlavně na menší odběratele. Už na jaře proto v jedné z vězeňských budov otevře takzvanou vzorkovnu nábytku. Věznice také přivítala projekt Humanita, se kterým před rokem přišel Olomoucký kraj a Český červený kříž. Vězni v jeho rámci upravují pro humanitární účely oděvy, které zabavili celníci. „Až doposud nikoho nenapadlo, že by to vězňové dělali dobrovolně a v podstatě zdarma,“ dodal předseda Českého červeného kříže Olomouc Roman Váňa.

Povinnost pracovat přitom mají vězni ze zákona. Měsíčně si mohou vydělat od čtyř tisíc pěti set do šesti tisíc sedmi set padesáti korun. Pokud jsou pracovití a výrazně překračují normy, dokážou si vydělat až dvanáct tisíc. Zůstane jim ale jen část. „V první řadě jdou peníze na pohledávky, například na výživné na děti, a dále na výkon trestu,“ upozorňuje Petříková. V Mírově si trest odpykává 396 odsouzených. To je o dvacet dva víc, než je kapacita věznice. Šest vězňů má doživotní trest.

Reportáž Evy Knajblové (zdroj: ČT24)