Závada na teplovodu z Temelína způsobila odstávku tepla

Týn nad Vltavou - Týn se dnes probudil do mimořádně chladného rána. Téměř celé město totiž ochromila porucha teplovodu z jaderné elektrárny Temelín. Obyvatelé domu s pečovatelskou službou zažili letos odstávku tepla v bytech už podruhé. Tentokrát ale naštěstí jenom na 12 hodin.

Teploměry venku ukazovaly dva stupně a teplota většině obyvatel nepříjemně klesla i doma. Zatopit si ale nemohli. Radiátory nehřály a netekla ani teplá voda. Nejhůř nesly odstávku rodiny s malými dětmi a senioři v domě s pečovatelskou službou. Ti už nepříjemný život v patnácti stupních Celsia okusili letos v říjnu. Venku se výrazně ochladilo zrovna v době, kdy město modernizovalo kotelnu.

Tentokrát je o teplo připravila nečekaná závada těsnění na jednom z těchto uzávěrů v areálu temelínské elektrárny. Kvůli ní se přívod horké vody do městské centrální předávací stanice zastavil už v noci. „Samozřejmě, že to vnímáme jako velký problém. Máme 80 procent obyvatel Týna napojeno na centrální zásobování teplem, a to je v současné době asi šest a půl tisíce obyvatel,“ uvedl ředitel Vltavotýnské teplárenské a. s. František Klíma.

Závadu pracovníci elektrárny opravili krátce před polednem. O dvě hodiny později už horká voda znovu bez problému směřovala do města. „Chápeme, že to pro místní obyvatele nebylo příjemné, proto jsme se snažili dodávku tepla obnovit co nejrychleji,“ dodal mluvčí jaderné elektrárny Temelín Marek Sviták. Povrchový teplovod z elektrárny je šest kilometrů dlouhý a městu dodává teplo už patnáct let. Dnešní neplánovaná porucha netrvala více než dvanáct hodin.

Reportáž Kristýny Vrkočové (zdroj: ČT24)