Srp a kladivo v Semilech už má na účtě trestní oznámení

Semily - Komunistickou mozaikou na semilském náměstí se začala zabývat policie. Na srp s kladivem a rudou hvězdu jako na symboly, které propagují totalitní hnutí, si stěžoval jeden z obyvatel. Radnice chtěla problém vyřešit tím, že dílo opatřila citátem o poučení z dějin. Trestní oznámení považuje za úmysl.

Dvacet let mozaiku zakrýval billboard. Emoce budí od té doby, co firma přestala za reklamu platit, a mozaika ze 70. let se znova objevila. Tomáši Trojanovi se současná podoba nelíbí. Podle něj srp, kladivo a rudá hvězda propagují totalitní hnutí a radnice to toleruje. Podal trestní oznámení na neznámého pachatele. „Na mozaice mi vadí hlavně neestetičnost. Je to skutečně deprimující, není to nic veselého, co by mělo být na náměstí,“ uvedl autor trestního oznámení Tomáš Trojan.

„Musíme zjistit, zda byla naplněna skutková podstata trestného činu podpora a propagace hnutí směřujících k potlačení práv a svobod člověka,“ dodala policejní mluvčí Vlasta Suchánková. Radnice vidí v trestním oznámení další naschvál svého kritika a neúspěšného kandidáta do zastupitelstva. Minulý měsíc doplnila mozaiku citátem. A dílo podle ní vybízí k zamyšlení. „To nejlepší řešení není bourat, protože tím se s historií nevyrovnáme,“ míní starosta Jan Farský.

Srp a kladivo patří vedle pěticípé hvězdy a rudé vlajky k nejznámějším komunistickým symbolům. Před čtyřmi roky Senát projednával návrh trestat jejich užívání stejně jako i hákového kříže, návrh však zamítl. Podle osloveného právníka by policie navíc musela prokázat úmysl propagovat totalitní hnutí, který v případě Semil není zřejmý.

„Domnívám se, že skutkovou podstatu trestného činu odkrytí této mozaiky nenaplňuje,“ podotkl právník Jiří Duchoň. Současnou podobu zastupitelé schválili v listopadu a radnice ji už měnit nechce.

Reportáž Milana Brunclíka (zdroj: ČT24)