Šumavská hájenka Březník se otevřela běžkařům

Šumava - Hájenka Březník na Šumavě je poprvé ve své novodobé historii otevřená i v zimní sezoně. Patří správě národního parku, která v ní má informační centrum. Teď objekt z počátku 19. století, o kterém se ve svých románech zmiňoval i Karel Klostermann, zpřístupnila také běžkařům. Jeho úprava pro zimní provoz vyšla zhruba na 300 tisíc korun.

Desítky lyžařů denně projedou sedm kilometrů dlouhou běžeckou trasu z Modravy na Březník. Upravená stopa přitom ještě včera končila na křižovatce v Luzenském údolí, pár stovek metrů od hájenky Březník, která v létě slouží jako informační centrum národního parku a současně jako restaurace. V zimě ale byla zavřená. „Trasa z Modravy na Březník je ideální pro začátek sezony, kdy lidé nemají fyzičku, protože ten profil je velmi příjemný,“ říká jeden z běžkařů.

Ode dneška obec Modrava upravuje běžeckou stopu až k březnické hájence, kterou správa Národního parku Šumava nechala technicky upravit tak, aby mohla být v provozu i v zimní sezoně. Až do 2. ledna bude březnická hájenka otevřena každý den. „V lednu budeme mít určitě otevřeno o víkendech a ve druhé polovině zkusíme otevřít i v týdnu,“ dodal provozovatel hájovny Březník František Dvořák.

Na Modravsku se upravují ale i další běžecké trasy, stejně jako na Kvildsku, kde je strojově upraveno okolo 30 kilometrů bílých stop. „Největší problémy jsou v současné době v těch partiích, kde stopy prochází lesem. Tam sníh sice je, ale není ho tolik,“ podotýká starosta Kvildy Václav Vostradovský.

Reportáž Jana Dvořáka (zdroj: ČT24)