Republiku pokryl sníh, místy napadlo až 15 centimetrů

Liberec – Republiku pokryl sníh. A o tom, že ho bylo místy dost, vědí své silničáři, kteří jsou na většině míst v pohotovosti. Ti, kteří míří na víkend do hor, by neměli zapomenout přibalit do kufru sněhovou výbavu. V Krkonoších navíc stouplo lavinové nebezpečí. Sníh se vyhnul většině Středočeského kraje, některé silnice byly mokré. Podle pracovníků Ředitelství silnic a dálnic však řidiče na Kladensku, Berounsku, Příbramsku, Benešovsku a v okolí Prahy může ohrožoval silný nárazový vítr. Silnice na Zlínsku, Liberecku a v Jihočeském nebo Karlovarském kraji jsou pokryté souvislou vrstvou. Varování meteorologů před větrem a tvorbou sněhových jazyků a závějí platí do zítřejšího rána.

Vysočina 

Na Vysočině se dnes začaly objevovat sněhové přeháňky. Silnice jsou sjízdné, ale hlavně na trasách nižších tříd je potřeba jezdit opatrně. S občasným sněžením musí řidiči počítat i přes den. Podle předpovědi meteorologů se v polohách s nadmořskou výškou nad 600 metrů mohou místy tvořit i sněhové jazyky.

Jižní Čechy 

Silnice první třídy na Českobudějovicku, Táborsku, Prachaticku a Českokrumlovsku jsou sjízdné jen se zvýšenou opatrností. Na některých vozovkách leží vrstva rozbředlého sněhu. Sníh komplikuje dopravu také na úseku dálnice D3 mezi 71. a 83. kilometrem. Na Šumavě sněží a meteorologové naměřili na Churáňově minus čtyři stupně. Meteorologové předpovídají na celý dnešní den sněhové přeháňky.

Karlovarský kraj

Sněžení zasáhlo dnes celé území Karlovarského kraje. „Zatím jsme zaznamenali několik problémů s kamiony, které nemohly vyjet do kopců. Doprava se ale nikde nezastavila,“ říká vedoucí zimní údržby krajských silničářů Josef Bulka. Silničáři se po celý den snažili sníh odklízet, přesto ale zůstával ležet na silnicích. V horských oblastech nasadili silničáři i pluhy.

Podle předpovědi by mělo sněžit celý den a srážky by mohly ustat až večer. Ohlášené oteplení by pak mohlo rozpustit sníh v nižších polohách, na horách ale musí řidiči počítat se sněhem na silnicích i v noci.

Krušné hory

Na hřebenech Krušných hor nasněžilo místy až deset centimetrů sněhu. Komunikace se ale dařilo udržet sjízdné, vyjma jediné - u Loučné pod Klínovcem zablokovala špatně parkující auta cestu pluhu. V nižších polohách Ústeckého kraje byly silnice většinou jen mokré.

„Během dneška napadlo na horách od pěti do deseti centimetrů. Situace není nijak vážná, v terénu máme okolo 30 aut,“ řekla odpoledne náměstkyně krajských silničářů Lenka Holovská. Situace se podle ní ale ještě může zhoršit, a to podle síly větru, který místy opět zafoukává protažené silnice. V nížinách jsou silnice zpravidla jen mokré.

Olomoucký kraj

V horských oblastech vyrazily do terénu všechny sypače a pluhy. Motoristé by tam měli počítat s tím, že na vozovce může ležet čerstvý sníh. Sněžit začalo i na Olomoucku či Přerovsku. Podobná situace je také na Jesenicku.

„Sněžit začalo od 06:00 a sněží stále. Všechny osádky máme venku. Na horách fouká vítr, jazyky se zatím ale netvoří. Řidiči by určitě měli dávat pozor a se sněhem na vozovkách počítat. Kdo nemusí, ať do horských oblastí nejezdí,“ řekl dispečer šumperských silničářů.

Liberecký kraj

V Libereckém kraji napadlo do rána místy až 15 centimetrů nového sněhu. Nejvíc je ho v horských oblastech. I na hlavních tazích leží sníh a řidiči by měli jezdit opatrně, sněžení ale ustává. Teploty v kraji se pohybují jen těsně kolem nuly. V nižších polohách většinou přechází sněžení v déšť. Hlavní tahy jsou mokré se zbytky rozbředlého sněhu, ve vyšších polohách na nich ale leží vrstva sněhu, která může klouzat. Problémy mohou mít kamiony hlavně při stoupání.

Všechny silnice v Libereckém kraji jsou podle silničářů sjízdné, problémy nejsou hlášeny ani na hlavní silnici I/10 na Harrachov, kde ještě ráno stály odstavené kamiony. I na hlavních tazích ale leží sníh a kamiony mohou mít problémy hlavně ve stoupáních, platí to nejen pro silnici I/10, ale také pro silnici I/14 z Jablonce na Tanvald nebo silnici I/9 ze Svoru směrem na Rumburk a Varnsdorf. V kraji přibývá i nehod, zatím se ale většinou obešly bez vážných zranění.

Lavinové nebezpečí v Krkonoších

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes stouplo z prvního na druhý stupeň z pětibodové stupnice. Na hřebenech hor připadlo zhruba deset centimetrů sněhu. Podmínky pro túry jsou převážně bezpečné až na některé strmé svahy, uvádí horská služba na svém webu. Podle údajů Horské služby Krkonoše leží v nejvyšších partiích hor 55 centimetrů sněhu.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. V minulých letech bylo v Krkonoších dosaženo nejvýše čtvrtého stupně lavinového nebezpečí.

Východní Čechy

Na horských cestách v Královéhradeckém kraji ležela několikacentimetrová vrstva uježděného sněhu. Všechny cesty v kraji však byly také se zvýšenou opatrností sjízdné. Například v Krkonoších ale sněžilo i odpoledne. Po ujeté vrstvě sněhu jezdili řidiči v Železných horách na Třemošnicku, Žamberecku, Svitavsku a ve vyšších polohách na Lanškrounsku. Rozbředlý sníh pokrýval silnice na Orlickoústecku, Poličsku. Ve Svitavách a na Hlinecku ležel na silnicích sněhový poprašek.