Jihočeští záchranáři se dočkají nového heliportu

České Budějovice - Jihočeský kraj začne v příštím roce stavět na českobudějovickém letišti nový heliport pro leteckou záchrannou službu. Projekt, jehož odhadované náklady činí zhruba 60 milionů korun, by měl být dokončen během roku 2013.

Ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý tvrdí, že posádka, kterou přesune na letiště, bude především pokrývat události na frekventované komunikaci I/3. Ta spojuje České Budějovice a Český Krumlov.

Posádka letecké záchranné služby zatím sídlí v pronájmu na menším letišti v Hosíně u Českých Budějovic. „Prostory tam jsou už ovšem zastaralé, proto samozřejmě uvítáme, když se budeme moct přestěhovat do modernějšího zázemí,“ řekl ředitel jihočeské záchranné služby Marek Slabý.

Společnost Letiště České Budějovice, kterou založilo město České Budějovice a Jihočeský kraj, chce celý areál do roku 2014 postupně rekonstruovat a získat licenci pro veřejné mezinárodní letiště. Potom bude moci provozovat i pravidelné linkové lety.

Nyní se letiště využívá zejména pro sportovní létání, zvyšuje se ale podíl obchodních letů a slouží také pro přepravu zboží. Českobudějovické letiště je v provozu pět let a v průměru odbaví zhruba 10 000 letů ročně.