Cheb chce nalákat více návštěvníků na svůj hrad

Cheb – Chebský hrad by se měl stát jedním z hlavních lákadel pro turisty ve městě. Radnice kvůli tomu chce příští rok investovat miliony korun do úprav památky a vůbec poprvé taky zaměstná kastelána. Více než polovinu budou stát opravy interiérů. Za sedm milionů by pak radnice chtěla nechat postavit místo vstupní lávky padací most, který tu původně byl.

Vylepšení hradu přijde městskou pokladnu v roce 2012 na 23 milionů korun. „My jsme v letošním roce ukončili stávající smlouvu o správě hradu s chebským muzeem a rozhodli jsme se Chebský hrad spravovat sami,“ podotkl místostarosta Chebu Tomáš Linda. Cílem je nalákat návštěvníky, kterých je podle radních žalostně málo. „Památka, která může aspirovat na zařazení mezi národní kulturní památky, by měla být navštěvována více,“ míní místostarosta Chebu Tomáš Linda. Ten by přivítal alespoň dvojnásobek návštěvníků, než je současných 24 tisíc ročně.  

K tomu by mohl pomoci i kastelán, který bude hrad v novodobé historii spravovat vůbec poprvé. „Jedna varianta jsou různé zajímavé akce pro veřejnost, které se budou periodicky opakovat. Další možnou cestou je vytvoření stálých expozic,“ dodal budoucí kastelán chebského hradu Tomáš Dostál. Klíče od hradu nový kastelán převezme po novém roce. První návštěvníky přivítá v dubnu. 

Jedinečná památka by si zasloužila více návštěvníků

Podle památkářů je Chebský hrad v celém Česku unikátní památka. „Uchovává středoevropsky ojedinělý soubor štaufské architektury, která má analogii maximálně v severní Itálii nebo Alsasku,“ uvedl Jan Konopek z Národního památkového ústavu. Hrad bude navíc otevřený celoročně. Velkým vzorem pro Cheb je městský hrad v Lokti. Každý rok na něj zavítá přes 100 tisíc lidí, je tak nejnavštěvovanější památkou v Karlovarském kraji. „Bohatě se nám to vyplatilo, protože mimosezonní provoz nám přinesl více jak milion korun,“ dodal kastelán městského hradu Loket Václav Lojín.

Reportáž Marka Štětiny (zdroj: ČT24)