Romové z Neškaredic najdou práci u policie

Kutná Hora – Romové, kteří bydlí v načerno postavených buňkách v Neškaredicích, čtvrti Kutné Hory, se mají do konce roku vystěhovat. Radnice už ale připravila novou koncepci sociálního začleňování. Ve městě funguje firma, která Romy zaměstnává, a od dubna najdou někteří práci taky u městské policie jako asistenti.

Azylový dům v Kutné Hoře skončil kvůli nedostatku peněz. Bývalé vedení města pak vystěhovalo také Romy z ubytovny, které se říkalo dům hrůzy. Část z nich skončila u příbuzných v Neškaredicích, což se nelíbí starousedlíkům. „Když soudním rozhodnutím vystěhujeme neplatiče z bytu, tak se o ně dál nestaráme, nejsme povinni poskytnout přístřeší,“ nechal se slyšet starosta Kutné Hory Ivo Šanc.

Mobilní buňky v Neškaredicích, ve kterých Romové žijí, jsou postavené bez povolení. Stavební úřad proto nařídil do konce roku je odstranit. Pomáhat se snaží Agentura pro sociální začleňování v romských lokalitách. Ta pracuje se současným vedením města na koncepci sociálního bydlení a reviduje pravidla přidělování městských bytů.

Reportáž Lucie Komňacké (zdroj: ČT24)

V Kutné Hoře začala fungovat firma Eko Ano, která zaměstnává Romy. Starají se například o údržbu veřejné zeleně. Několik Romů by mohlo získat práci jako asistenti městské policie. Dohlížet nad veřejným pořádkem měli původně od 1. ledna, projekt ministerstva vnitra placený z evropských peněz má ale asi tříměsíční zpoždění.

Obyvatele Neškaredic nejvíc trápí, že v obci chybí kanalizace. Kutnohorská radnice s výstavbou počítá, má připravený projekt a chce žádat o dotaci.