U Babiččina údolí lidé bioplynovou stanici nechtějí

Náchodsko – Nedaleko známého Babiččina údolí ve Zlíči na Náchodsku má nově vyrůst bioplynová stanice. Jde o zařízení, které například z hovězí kejdy a siláže vyrobí bioplyn. Část tamních lidí to však rozzlobilo. Bojí se zápachu a zvýšené dopravy, ale hlavně se cítí být podvedení. K výstavbě prý neměli šanci se vyjádřit. Říkají, že je českoskalický stavební úřad obešel.

Předseda osadního výboru Česká Skalice-Zlíč Radovan Piech říká, že stavební úřad vynechal vyjádření majitelů přímo sousedících pozemků, což je v rozporu se zákonem. Úřad reagovat odmítl s tím, že to za něj udělá starosta Skalice Tomáš Hubka (ODS). „Byly nám předány určité podklady, které by měly být přezkoumány. Domníváme se, že to bylo naprosto v pořádku,“ říká starosta.

Odpůrcům výstavby se také nelíbí, že by stanice měla vyrůst nedaleko Babiččina údolí, národní kulturní památky. K ratibořickému zámku to mají být maximálně dva kilometry vzdušnou čarou. Bioplynovou stanici má ve Zlíči postavit firma Agromer. Začít chce v lednu. Firma na dotazy České televize reagovala písemně:

Změna imisní situace u obytné zástavby způsobená realizací záměru nebude zaznamenatelná lidskými receptory.

Investor tedy slibuje, že zapáchat to nebude. Postup stavebního úřadu České Skalice prověřuje krajský úřad.

Reportáž Přemysla Šrámka (zdroj: ČT24)