Projekt Krok do života učí děti samostatnosti

Plzeň – Projekt „Krok do života jedna“, který realizuje v současné době Plzeňský kraj, má pomoci dětem, které opouštějí dětské domovy a začínají vlastní život. Hlavním cílem tohoto projektu je bezproblémově zařadit děti do společnosti a podpořit je i při hledání práce. Právě to pro ně obvykle představuje největší obtíž.

Opustit dětský domov a začít nový život je pro řadu dětí problém. V domově měly všechno, teď se ale musí spolehnout samy na sebe. „Najednou jsem prostě sama,“ hodnotí situaci Lenka Šmídová. „V dětském domově jsem byla zvyklá být jenom mezi dětmi,“ dodává Věra Geciová.

S novým začátkem by měl pomoci právě projekt Krok do života jedna. Děti například dostanou šanci žít ve vlastním bytě, který je naučí samostatnosti. „Tyto děti získávají obtížně pracovní místa a mají i velké problémy se zajištěním bydlení,“ uvádí ředitelka dětského domova Domino Naďa Erbová. „Děti si ve vlastním bytě samy nakupují, vaří i uklízejí,“ vysvětluje Jaroslava Havlíčková z Krajského úřadu Plzeňského kraje.   

Zvyknout si na vlastní bydlení - to je pro děti něco jako malá zkouška dospělosti. V současnosti se do projektu zapojilo sto osmnáct mladých lidí. „Garsoniéry slouží jako chráněné bydlení, kde jsou děti, často pod asistentskou péčí vychovatelů,“ přibližuje projekt Naďa Erbová. „V tom projektu jsem zapojena od počátku. Naučím se tady mnoho věcí důležitých pro samostatný život,“ potvrzuje Lenka Šmídová. „Stále ještě chodím za “tetami„, aby mi pomohly,“ svěřuje se Věra Geciová. 

Projekt by měl také vymýtit mýtus, že děti z dětských domovů mají nižší vzdělání nebo že v běžném životě mají často problém se zákonem. „Bylo by velmi špatné, aby se tyto děti, které opouštějí dětské domovy, dostávaly do stejné skupiny s lidmi, kteří třeba končí výkon trestu,“ upozorňuje náměstek hejtmana Plzeňského kraje Jiří Struček. „Desetimilionový projekt potrvá až do 31. května 2012,“ upřesňuje.

Reportáž Davida Havleny (zdroj: ČT24)