Jihlavská taktika v boji se sprejery

Jihlava - Jihlava mění taktiku v boji se sprejery. Do odklízení čmáranic po domech investovala během dvou posledních let milion tím, že peníze rozdala majitelům posprejovaných domů. Od Nového roku ale objem peněz sníží a ušetřené peníze investuje do oprav svých domů.

S počmáranými domy v městské památkové rezervaci i mimo ní se Jihlava potýká už roky. Na odstraňování nápisů se podíleli školy, firmy, ale i majitelé domů ve městě. A právě těm teď radnice sníží dotace na odstraňování sprejerských výtvorů. Chce tak ušetřit. „Vznikne tak rezerva a ušetřené peníze půjdou na likvidaci čmáranic na městských objektech,“ říká jihlavský primátor Jaroslav Vymazal. 

Zatímco letos zaplatila radnice majitelům domů za očištění fasády až sto padesát korun za metr čtvereční, od ledna 2012 dostane majitel za stejné rozměry až o padesát korun míň. „Ten příspěvek byl až moc vysoký a žadatel na tom vydělal. Takto snížená částka vystačí,“ vysvětluje mluvčí jihlavského magistrátu Radek Tulis.

Sprejery v ulicích města se občas podaří zachytit kamerami městské policie. Některé z nich strážníci dopadli. „Chytit sprejera je složité. Většinou se jedná o čmáranice, které jsou hotové během několika sekund,“ upozorňuje zástupce ředitele jihlavské městské policie Stanislav Maštera. 

Právě kamerový systém v boji se sprejery pomáhá zřejmě nejvíc. Nyní prochází modernizací, takže kamer v ulicích krajského města příští rok přibude. „Pokryto bude především centrum, ale také některá odlehlá místa, například amfiteátr,“ upozorňuje primátor Vymazal. „Dobrá informace ze strany občana, který vidí člověka, který sprejuje, je pro nás důležitá,“ uzavírá Stanislav Maštera. 

Spory se sprejery vyřešil po svém majitel jednoho domu v Jihlavě. Místo neustálého čištění stěn požádal sprejery o jejich pomalování. A protože si sprejeři svá díla vzájemně neničí, má zděný plot pořád stejný, i když ne každému se může líbit.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)