Řidič po návratu z vězení musel opět za volant kamionu

Písek - Řidič kamionu Miroslav Jaroušek z Písku s příchodem nového roku uzavírá těžké období. Strávil dva a půl roku v italském vězení. Policisté v jeho kamionu našli dvanáct afgánských běženců. Tomu, že o nich nevěděl, soud neuvěřil. V srpnu se řidič vrátil domů. Do nového roku si dal předsevzetí, že za každou cenu skoncuje s problémy, které mu vězení způsobilo.

V srpnu se Miroslav Jaroušek opět šťastně shledal s rodinou. Problémy, které mu způsobil pobyt v italském vězení, ale jeho návratem nezmizely. Rodině zbyly neúnosné dluhy. Téměř tři roky žili z jednoho příjmu a kromě běžných výdajů přibyly další. Zejména nákladné honoráře pro italského právníka.

Aby rodina mohla začít znovu a bez dluhů, musí oba manželé něco obětovat. Už nikdy nechtěl řídit kamion. Jinou práci ale nenašel, a tak jezdí znovu. „V této situaci je to čistě o přežití,“ říká. Manželka se zase vzdala svého rodného domu. Je na prodej.

Reportáž Kristiny Vrkočové (zdroj: ČT24)

Nový rok začnou v pronajatém bytě nejen s nadějí, že se zbaví dluhů. Chtějí se pustit do boje i za práva ostatních českých řidičů, kteří jsou v zahraničí ve vězení ze stejného důvodu: „Když už jsem byl odsouzený za něco, co jsem neudělal.“

Rok 2011 ukončili stěhováním. Na nový rok se těší i proto, že věří, že konečně budou mít čas věnovat se i sami sobě a svým kamarádům. V předchozích letech se totiž přesvědčili, že to největší bohatství není v penězích ani v majetku.