Gepardí dvojčata začínají novou éru chovu v pražské zoo

Praha - Pražská zoo poprvé vypustila do výběhu dva gepardí přírůstky, kteří do Troje přicestovali z Norimberku teprve před pár dny. Dvouletí samci se zároveň stali základem nové chovné skupiny. Po dvou letech by se v zoologické zahradě měl obnovit úspěšný chov gepardů.

Zvědavější Kubango nakonec zlákal do výběhu i svého plachého bratra Kita. Z počátku se jim mezi dav vůbec nechtělo. Nelíbil se jim ani déšť. Nakonec ale pomohl osvědčený trik – nastražené žrádlo. „Pro krmení by dýchali. Je to výhoda, že na něj vždycky jsou,“ pochvaluje si trik chovatelka Jolana Nová.

Příchodem samců začíná nová éra chovu gepardů v pražské zoo. Před dvěma lety byl totiž výběh kvůli virové nákaze uzavřen. Chovatelé by v pavilonu kočkovitých šelem chtěli navázat na celosvětový úspěch ze sedmdesátých let. Praha tehdy patřila mezi tři evropské zoologické zahrady, kde se podařilo gepardy úspěšně rozmnožit. „Měly by přijít dvě samice. Jeden pár by měl zůstat v expozici pro návštěvníky, druhý bude v chovatelském zázemí,“ plánuje František Tymr z oddělení programu Zoo Praha.

Gepardí dvojčata Kito a Kubango
Zdroj: ČT24/ČTK

Dvojčata dorazila z norimberské zoo na Vánoce a udělala tak tečku za mimořádně úspěšnou osmdesátou sezónou. Branami pražské zoo totiž letos prošlo rekordních 1 371 797 návštěvníků.

Za loňský rok přišlo na svět rekordních 1 266 mláďat. Do historie se zapsaly také dva unikátní převozy. Odjezd gorilí samice Moji do Španělska a hlavně transport čtyř koní Převalského do Mongolska.

Reportáž Ley Surovcové (zdroj: ČT24)