Rok sotva začal, mrtví už jsou na silnicích i kolejích

Trutnov/Chomutov – Přestože se změnil letopočet, na českých silnicích ani železnicích to není patrné. První den roku zahynuli při nehodách čtyři lidé – dva v autě a dva pod koly vlaků. V poslední chvíli unikla smrti žena, která se chystala skočit pod vlak, zachránili ji však strážníci. Další člověk však zahynul dnes ráno, když se vydal pěšky na čtyřproudou chomutovsko-mosteckou silnici, kde ho srazilo auto.

Ačkoli velkokapacitní severočeská silnice I/13 není značena jako silnice pro motorová vozidla, chodci by se na ní objevovat neměli. V pět ráno ale jeden na silnici vkročil a záhy zahynul pod koly projíždějícího auta. „Srazil jej osobní vůz Citroën Berlingo, alkohol už byl u řidiče vyloučen,“ řekla policejní mluvčí Alena Bartošová. Kvůli tragické nehodě byl směr na Chomutov tři hodiny uzavřen, auta se na hlavní tah mohla vrátit až po osmé ráno.

Lidé umírají od začátku roku

První tragická nehoda roku 2012 na českých silnicích se ale stala už na Nový rok brzy ráno. Ze silnice I/14 u Rudníku na Trutnovsku vylétlo osobní auto a narazilo do stromu. Ve vozidle zůstali zaklíněni dva lidé. Hasiči sice oba vyprostili, ale jeden z nich už byl mrtev. „Druhý byl s vážným zraněním transportován do nemocnice,“ doplnila mluvčí hasičů Martina Žahourková. V nemocnici však také on svým zraněním podlehl.

Situace na železnici navázala na obzvlášť černou statistiku konce minulého roku. Už 1. ledna přišli o život dva lidé. První z nich – dvaadvacetiletý mladík – zahynul před šestou hodinou ranní nedaleko havířovského nádraží. Zřejmě se jednalo o nešťastnou náhodu, muž se nepohyboval na kolejích a vlak ho srazil bokem. Naopak žena, která přišla o život po střetu s osobním vlakem u Pohřebačky na Pardubicku, podle policie nejspíš spáchala sebevraždu. Svědci uvedli, že před projíždějící vlak vědomě skočila.

Nehody končí i šťastně

Další kritické situaci na kolejích se podařilo na poslední chvíli zabránit olomouckým strážníkům. Dopoledne našli nedaleko přejezdu v ulici Na Zákopě ženu, která se chystala skončit se životem skokem pod vlak. Strážníci proto zavolali výpravčímu, který dopravu na místě zastavil, pro dvaačtyřicetiletou zoufalou ženu potom přijeli záchranáři.

Šťastně skončil také dnešní pád dítěte na koleje v Měšicích u Prahy. Událost téměř skončila tragicky, blížil se osobní vlak, jeho strojvedoucí však stihl včas zastavit. Čtyřleté dítě bylo podle mluvčího záchranářů Martina Houdka součástí větší skupiny, která se šla podívat k nádraží na vlaky.