Blanenská nemocnice chce peníze za chirurgii

Blansko – Městská nemocnice v Blansku chce získat od Všeobecné zdravotní pojišťovny peníze za výkony na loni otevřeném oddělení jednodenní chirurgie. Jeho provoz zatím musela z větší části platit nemocnice sama, VZP totiž slouvu o proplácení zdravotnických výkonů dosud nechtěla podepsat. Na klientech největší pojišťovny přitom blanenští chirurgové loni provedli práci za čtyři miliony korun.

Nemocnice je majetkem města Blanska a je řazena mezi nejlépe hospodařící zdravotnická zařízení v Česku. I proto mohla postavit chirurgické oddělení za 50 milionů a další miliony investovat do jeho provozu. Loni blanenští chirurgové operovali 700 pacientů, poskytli jim péči za sedm milionů korun. Čtyři miliony však musela nemocnice pokrýt ze svého, výkony provedli zdravotníci na pojištěncích VZP, která smlouvu s nemocnicí o chirurgických výkonech zatím nemá. Zbylé tři miliony zaplatily za své klienty zbylé pojišťovny.

Podle ředitelky nemocnice Vladimíry Danihelkové nemocnice od počátku počítala s tím, že smlouvu s VZP nezíská hned. „My jsme samozřejmě věděli, že smlouvu o úhradě poskytnuté péče nezískáme s největší pojišťovnou, tedy s VZP, okamžitě. Na jednání ale nyní můžeme jít s tím, že oddělení úspěšně pracuje a má dostatečnou klientelu,“ upozornila s tím, že počet chirurgických zákroků se v letošním roce opět zvýší. Mluvčí VZP Jiří Rod před časem bez bližších podrobností uvedl, že o smlouvě pro nemocnici se vedou jednání.

Oddělení jednodenní chirurgie je určeno jen pro drobné, většinou laparoskopické chirurgické zákroky. Pacienti z Blanska a okolí díky němu od loňského února nemusí kvůli nim dojíždět do Brna či Boskovic.