Libkovu Vodu řídí už jen starosta

Libkova Voda (Pelhřimovsko) - Starosta Josef Vácha řídí ode dneška Libkovu Vodu na Pelhřimovsku sám. Pět zbývajících členů zastupitelstva se ke konci loňského roku vzdalo mandátů. Důvodem je výsledek obecního referenda, v němž lidé odmítli záměr nizozemského investora postavit u vesnice bioplynovou stanici kvůli obavám ze zhoršení životního prostředí. Zastupitelé naopak tento plán podpořili. Nové volby by měly být zřejmě koncem května nebo začátkem června.

„Lidé v referendu projevili nedůvěru k současnému zastupitelstvu,“ uvedl Vácha, jenž sám už v nových volbách kandidovat nebude. „Po zralé úvaze jsme došli k tomu, že dáme prostor nové skladbě zastupitelstva. Aby lépe a kvalitněji řídili obec, než dosavadní zastupitelstvo,“ dodal Vácha. Rozpočet na letošní rok schválí až nové zastupitelstvo. Do té doby bude Libkova Voda s 245 obyvateli hospodařit s rozpočtovým provizoriem.

„Spousta zastupitelů byla napadána a osočována, že brali peníze od holandského investora,“ vzpomíná bývalá zastupitelka Hana Moravcová. Mezi dalším odstupujícími je i místostarosta a další tři zastupitelé. „Nálada je taková rozhádaná. Obec je rozdělená na několik táborů,“ dodává Moravcová.

Bioplynovou stanicí se bude 16. ledna zabývat Okresní soud v Pelhřimově. Projednávat se tam bude žaloba nizozemského investora, jenž podle starosty požaduje za zmaření investice od obce náhradu 2,5 milionu korun. Obecní rozpočet se ročně pohybuje kolem 3,2 milionu korun, uvedl Vácha.

Bioplynová stanice Libkova Voda
Zdroj: ČT24/http://www.bpslibkovavoda.cz/

Referendum se v Libkově Vodě konalo 12. listopadu. Zúčastnilo se ho přes 87 procent oprávněných voličů. Proti stavbě bioplynové stanice bylo 111 ze 163 odevzdaných hlasů, pro bylo 52 lidí.

Velká bioplynová stanice firmy Bohemen Grondfonds měla vzniknout asi kilometr za obcí. Zastupitelé s její stavbou souhlasili, protože investor slíbil peníze do obecního rozpočtu. Pak se ale začínaly ozývat protesty mezi lidmi. Následovaly dvě petice. Odpůrci záměru se bojí hlučné a prašné nákladní dopravy, která by podle nich byla spojena s provozem stanice. Vadí jim také to, že se měl rozlehlý průmyslový areál stavět ve volné krajině.

Reportáž Blanky Poulové (zdroj: ČT24)